Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Kapitaalinjectie moet balans NSI versterken

NSI gaat voor €300 miljoen aan nieuwe aandelen uitgeven. Dat maakte het vastgoedbedrijf  bekend. NSI zegt op deze HNKmanier zijn balans te willen versterken en bovendien dan in staat te zijn te profiteren van kansen in de markt.     

NSI plaatst 75 miljoen nieuwe aandelen voor €4 per stuk. Een groep investeerders, waaronder CBRE Clarion Securities en Cohen & Steers UK, heeft vooraf al aangegeven voor een totaalbedrag van circa € 220 miljoen euro aan stukken te zullen kopen. Het restant wordt gegarandeerd door ABN Amro, ING en Rabobank die beleggers zullen benaderen om zich in te schrijven. De aandelen zullen naar verwachting vanaf 27 november aan de beurs worden verhandeld.

Verwatering onvermijdelijk

Topman Johan Buijs liet weten dat de herkapitalisering de balans van NSI in lijn brengt met de eisen van de markt en het bedrijf in staat stelt het verhuurplatform verder te verbeteren.

Volgens Buijs wint de markt, na de lange en diepe financiële en economische crisis, aan momentum. Er zijn op de Nederlandse kantorenmarkt ‘mooie investeringsmogelijkheden’ waar NSI gebruik van zou willen maken, lichtte de topman toe. Hij gaf wel aan dat de emissie ‘een flinke verwatering’ tot gevolg heeft.

Buijs liet desgevraagd ook weten dat het belang dat het Israëlische bedrijf Habas in NSI had van ruim 20% in een aangepaste vorm blijft bestaan. Volgens Buijs zijn er in de Nederlandse entiteit die het belang beheert twee groepen ontstaan. Daarbij gaat het om een Israëlische familie die nu circa 5% in NSI heeft en het bedrijf Habas dat – na een faillissementsaanvraag – nu gecontroleerd wordt door obligatiehouders. De niet nader genoemde familie heeft actief geparticipeerd in de uitgifte van de nieuwe aandelen en dat geldt ‘voorzover wij weten’ ook voor de obligatiehouders van Habas, aldus Buijs.

Bezettingsgraad steeg licht

NSI maakte vrijdag ook de resultaten over het derde kwartaal bekend. Het directe beleggingsresultaat kwam in deze periode uit op €10,6 miljoen. Over de eerste 9 maanden was het totale beleggingsresultaat echter €88,5 miljoen negatief. Dat bestaat uit een positief beleggingsresultaat van €36,1 miljoen en een negatief indirect resultaat van €124,6 miljoen.

De bezettingsgraad in de Nederlandse kantorenportefeuille steeg in het derde kwartaal met 0,3 procentpunt tot 73,1%. De beleningsgraad bedroeg aan het einde van de periode 59,6%. NSI meldde dat “in het licht van de vandaag aangekondigde transactie, het stockdividend over het derde kwartaal zal vervallen”.

De bezettingsgraad van de kantoren van NSI in Nederland verbeterde voor het vierde achtereenvolgende kwartaal. Bij de winkels daalde de bezettingsgraad, wat voornamelijk het gevolg was van de verkoop van enkele volledig bezette winkelcentra. In België, dat 31% van de portefeuille uitmaakt, daalde de bezettingsgraad licht. NSI verkocht in oktober het laatste pand dat het in Zwitserland in bezit had.

Door Redactie | Gepubliceerd op 15 november 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email