Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Kamminga teleurgesteld in afwijzen woningplan Vastgoed Belang door Blok

Woningminister Stef Blok sloeg onlangs een plan af van Vastgoed Belang (VB), het platform van particuliere beleggers in Jan Kamminga voorzitter NVMPvastgoed, om 40.000 woningen op de vrije en sociale huurmarkt te bouwen in ruil voor geliberaliseerde huren. Jan Kamminga, voorzitter van VB en partijgenoot van Blok, legt uit waarom het afgewezen plan de woningmarkt had vlotgetrokken.

Kamminga deed zijn verhaal op de site van Aedes. “Wij willen 20.000 woningen laten bouwen, en nog eens 20.000 vrije sector huurwoningen overnemen van woningcorporaties. Met het geld dat corporaties daarvoor krijgen kunnen ze op hun beurt weer 20.000 nieuwbouwwoningen bouwen in het sociale segment. Mijn achterban bestaat uit serieuze beleggers, vaak vermogende families, die langjarig willen investeren in die huurwoningen”,zegt Kamminga.

De ruil die Kamminga voorstelt is hard nodig. “Om de huren uiteindelijk op marktniveau te laten uitkomen, is een jaarlijkse stijging van 3 tot 5 procent boven inflatie redelijk. Zonder die maatregel zijn onze investeringsplannen niet rendabel. Daarnaast moet de overheid corporaties de huurtoeslag laten betalen, in plaats van belasting te heffen. Dan krijgen ze een prikkel om huizen met een bepaalde prijs te verhuren aan mensen die met hun inkomen bij dat huis passen.”

Kamminga ziet het wel degelijk een taak van de particuliere belegger om in de huurmarkt te stappen. “We hebben een geweldig probleem op de Nederlandse woningmarkt. Iedere betrokkene moet vanuit zijn eigen positie een bijdrage leveren. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Helaas ziet de minister meer in zijn eigen plannen. Wij gaan ons nu wenden tot de Tweede en Eerste Kamer.”

Het volledige interview met Kamminga is HIER te lezen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 21 februari 2013