Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Martin van Gooswilligen

Foto van Martin van Gooswilligen Studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine als officier heeft hij 12 jaar een onderneming geleid die consumentengoederen produceerde en distribueerde aan retailketens in de Benelux. Sinds 2002 is hij actief in het vastgoedbeleggen en vanaf 2007 betrokken bij SynVest. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de commerciële aspecten van de beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Martin van Gooswilligen

Investeren in Duits vastgoed zeer kansrijk

De Duitse vastgoedmarkt mag zich verheugen in een gezonde belangstelling en staat bovenaan de lijstjes van landen om in te investeren door pensioenfondsen en ander institutionele beleggers. Duitsland dient als politiek en financieel voorbeeld binnen Europa. Naast het gegeven dat de Duitse economie zich als gevolg van de sterke export, ook juist buiten Europa, relatief goed ontwikkelt. In deze turbulente beleggingstijden is het van belang serieus te kijken naar een (vastgoed)markt die zich stabiel ontwikkelt.

Risico’s beperkt

De rente op staatsleningen is in Duitsland het laagste van Europa. Dit is een belangrijke graadmeter hoe de financiële wereld de risico’s in een land ziet. Andere belangrijke redenen om in Duits vastgoed te investeren zijn het feit dat de prijzen nog gezond zijn, rendementen hoog en vastgoed in het algemeen een beleggingscategorie is die een goede bescherming tegen inflatie biedt. Er zijn geen andere belangrijke beleggingscategorieën die deze elementen in zich verenigen.

Positieve prijsontwikkeling

De vastgoedvolumes liggen weliswaar nog niet op het niveau van voor de financiële crisis, maar zijn sinds 2010 redelijk stabiel. In de grote steden als Frankfurt, Hamburg, München, Hannover, Berlijn, Keulen en Stuttgart is er duidelijk meer vraag dan aanbod en dit leidt tot flinke prijsstijgingen in het topsegment van de markt. Het volume zou aanzienlijk hoger zijn als er meer aanbod was.

Opvallend is voorts het toegenomen volume (+15%) in kantoren (tot nu 45% van het totaal) en de daling (-15%) in het winkelsegment (tot nu 30% van het totaal). Hier speelt het gebrek aan aanbod een rol en niet de belangstelling. In het segment onder de top van de markt, waar SynVest German RealEstate Fund actief is, zien we een vergelijkbare, maar nog wel enigszins  achterblijvende ontwikkeling. Kopers die in het topsegment niet slagen richten hun blik op het segment eronder. Dit zorgt voor een positieve prijsontwikkeling.

Drie elementen spelen rol

Als gevolg van een andere trend zijn er in de markt ook nog vele goede beleggingen te vinden. Bepaalde partijen zijn nog steeds gedwongen vastgoed te verkopen. Daardoor is er een duidelijk onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod in het segment net onder de top van de markt. De voordelen zijn evident. Nu vastgoed kopen tegen relatief lage prijzen in de aanvang van een opgaande markt is voor een belegger aantrekkelijk. Want naast een goed direct rendement en bescherming tegen inflatie, wordt ook geprofiteerd van waardestijgingen.

Door deze drie factoren is het minder bezwaarlijk als één daarvan iets achterblijft. De overige twee blijven van invloed. De kansen die er nu liggen in de Duitse markt, samen met banken die daar wel financieren in tegenstelling tot de situatie in Nederland, nodigen uit om daarvan te profiteren. Zeker een fonds als SynVest, dat qua structuur de voordelen van een directe belegging in vastgoed combineert met geringe inspanning, biedt de belegger een uitgelezen kans.

Conclusie

Als men geld beschikbaar heeft, kan men nu de kansen pakken door te investeren in Duits vastgoed. Directe rendementen van 7 – 8% zijn reëel, tezamen met inflatiecorrecties van 2 – 3% en waardestijgingen van 4 – 8% geven per saldo aanzienlijke beleggingsrendementen. Niemand kan dit garanderen, maar de uitgangspunten zijn duidelijk aanwezig.

Drs. Martin van Gooswilligen, Commercieel Directeur SynVest Fund Management BV

www.synvest.nl

Door Martin van Gooswilligen | Gepubliceerd op 20 september 2012