Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

‘Huurbescherming kantoren in Brazilië is les voor ROZ’

De Nederlandse Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) kan nog het een en ander opsteken van de Braziliaanse praktijk. In dit Zuid-Amerikaanse land hebben kantoorhuurders veel meer rechten dan in Nederland waardoor kantooreigenaren veel meer doen om huurders tevreden te houden.

“Nederlandse kantoorhuurders kunnen in Nederland amper rekenen op huurbescherming. De rechten en (vooral) plichten van zakelijke huurders staan opgesomd in de kleine lettertjes van de Algemene Bepalingen die zijn opgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken, het monsterverbond van bouwend en beleggend Nederland. In onze blogs wijzen wij met grote regelmaat op de onevenwichtigheid van deze bepalingen die zeer in het nadeel kunnen zijn van de huurder.

Hoe anders ligt de zaak in Brazilië. In dit zonnige Zuid -Amerikaanse land hebben kantoorhuurders rechten waar Nederlandse huurders alleen maar van kunnen dromen. Huurcontracten worden ook daar aangegaan voor 5 of 10 jaar, maar… huurders mogen hun huurovereenkomst gedurende de rit op elk moment (wettelijk) opzeggen. Opzegtermijn: 90 dagen. En dat met een boete van maximaal 3 maanden huur.

De Nederlandse ROZ zou zo’n systeem ongetwijfeld te vuur en te zwaard bestrijden. Toch zitten er heel interessante aspecten aan deze huurwet. In de eerste plaats moeten Braziliaanse beleggers alles in het werk stellen om hun huurders tevreden te houden, omdat ze anders weg kunnen lopen. Eigenlijk is dit een volstrekt normaal en gezond uitgangspunt.

Bovendien zorgt de huurwet ervoor dat beleggers bij de aankoop van een pand letten op de kernwaarden van het vastgoed: locatie, kwaliteit en duurzaamheid. Dit in grote tegenstelling tot Nederland, waar de waarde van het vastgoed (onterecht) in de afgelopen 15 jaar nagenoeg geheel gekoppeld werd aan de huurovereenkomst. Hoe fout deze veronderstelling is wordt duidelijk aan het eind van de overeenkomst: veel gebouwen (vooral die van slechte kwaliteit en op slechte locaties) blijken onverhuurbaar te zijn en moeten radicaal afgeschreven worden.

Tot slot zorgt het Braziliaanse huursysteem ervoor dat de prijsvorming binnen de perken blijkt. Er worden immers geen lange huurstromen gekapitaliseerd, maar een bezettingsgraad en een huurprijs. De hotelbenadering dus, waarvoor RentReview al langer pleit. Wellicht kan de ROZ hun volgende studiereis boeken in Sao Paulo? Voor geïnteresseerden: de whitepaper ‘Leasing Practises in Brazil’ is gratis op te vragen bij RentReview.”

Norbert ter Mors is oprichter en directeur van RentReview

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 19 september 2012