Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

Hotelteam Colliers verdient bloemen door aanpak kantorenleegstand

Soms is er gelukkig ook goed nieuws te melden van het vastgoedfront. Gisteren werd bekend dat de Carlson Rezidor Hotel Group een langjarige overeenkomst heeft gesloten om het 28.000 m2 grote voormalige KPN hoofdkantoor in Amsterdam te gaan ombouwen naar een hotel. Het is de grootste hoteltransformatie ooit in de hoofdstad.

Ook deze hotelconversie is tot stand gebracht door het succesvolle hotelteam van bedrijfsmakelaar Colliers International, onder leiding van Dirk Bakker, die in de afgelopen jaren in Amsterdam Zuidoost en Schiphol al 34.000 m2 leegstaande kantoren aan de markt had onttrokken door er hotels van te maken.

Colliers International levert hiermee een grote bijdrage aan de stad. Waar anderen eindeloos praten over sloopfondsen en convenanten, wordt hier gewoon 60.000 m2 leegstand van de markt gehaald. Dat zet zoden aan de dijk. En tegelijkertijd krijgt de stad weer een economische impuls.

Te vrezen valt echter dat wethouder Van Poelgeest in deze succesvolle transactie eerdaags zal aangrijpen om victorie te kraaien. Hij zal er het bewijs in zien dat herontwikkeling pas mogelijk is nadat er afgeschreven is. Daarin heeft hij gelijk. Maar wat hij vergeet te vertellen is dat hij de leegstand in het gebied rondom station Sloterdijk zelf heeft gecreëerd door jarenlang grond uit te geven voor bouwen voor de leegstand: het KPN gebouw is leeg komen te staan nadat Van Poelgeest hen toestemming gaf om 100 meter verderop een nieuw kantoor te laten bouwen.

Vandaag gaat de Pluim dus naar Colliers International. En onze gedachten gaan uit naar de vele particuliere Duitse beleggers, die hun pensioen hebben zien verdampen door de afschrijving die nodig was om deze hotelconversie mogelijk te maken.

Inmiddels wacht er een nieuwe uitdaging voor Colliers’ hotelteam: naast het KPN-gebouw zal Deloitte over twee jaar 40.000 m2 kantoor leeg achterlaten. De accountants heien inmiddels hard aan hun even grote nieuwe kantoor op de Zuidas. Op een stukje grond dat hen dankbaar is verkocht door, jawel, heer Van Poelgeest.

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 21 november 2012