Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rogier Hentenaar

Foto van Rogier Hentenaar Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.
 
 
Meer artikelen van Rogier Hentenaar

Hotelbranche heeft sleutel vastgoedmarkt in handen

Het rapportje over de Europese hotelbranche dat accountantsbureau PwC deze week het licht liet zien, deed enige stof opwaaien. PwC vreest voor een overaanbod aan hotels in Amsterdam maar de gemeente Amsterdam die wij hierover belden sprak dit uiteraard tegen. Zelf zie ik grote kansen voor de hotelbranche uit een heel andere hoek.

Wie regelmatig op de hoofdstedelijke rondweg A10 rijdt, die kan de vele te koop en te huur staande kantoorpanden aan de randen van de snelweg niet ontgaan. Sommige van die kantoren staan op de nominatie om getransformeerd te worden naar een hotel zoals het voormalige KPN kantoor ‘I am The Dam’ vlak naast ‘Het Boek’ van de Belastingdienst bij Sloterdijk. Dat KPN kantoor wordt over enkele jaren omgeturnd tot zelfs het grootste hotel met bijna 500 kamers van Amsterdam. Recentelijk kwam het nieuwe Ramada Apollo hotel (bijna 450 kamers) in het oude ABN Amro kantoorpand aan het Rembrandtpark gereed. Behalve kantoor-naar-hotel transformaties krijgt Amsterdam de komende jaren in een hoog tempo ook nieuwbouw hotels erbij zoals Motel One (315 kamers) op de Zuidas, het nieuwe Hilton op Schiphol (bijna 500 kamers) en het onlangs geopende Toren-van-Pisa achtige Fletcherhotel in Zuidoost (120 kamers).

Inhaalslag

De eerste conclusie is duidelijk: (her)ontwikkelaars zijn in een hoog tempo bezig om een inhaalslag te maken. Voordat de crisis in 2008  toesloeg was er in Amsterdam een zogenaamd ‘tekort’ van maar liefst 9000 hotelkamers. PwC rekende deze week uit dat de vraag naar hotelkamers in de stad echter over haar hoogtepunt is. De bezettingsgraad en de gemiddelde kamerprijs vertonen een dalende tendens. Ook gezien de zorgwekkende ontwikkeling van de economie met meer faillissementen en teruglopende bestedingen is het ondenkbaar dat de vraag naar hotelkamers op korte termijn aantrekt. Er zou dus een rem moeten komen op nieuwe hotelontwikkelingen – zowel nieuwbouw als transformaties – om te voorkomen dat door een groot kameraanbod de kamerprijs omlaag gaat. Dat is ook in het belang van de hotelexploitanten zelf.

Voet bij stuk

De gemeente Amsterdam wil daar niet aan en blijft voet bij stuk volhouden dat het wel meevalt met de toestroom aan nieuwe hotelkamers. Dat is ongetwijfeld voor de bühne, uit andere gemeentediensten van Amsterdam horen wij echter geluiden dat niet alle bestuursambtenaren gelukkig zijn met de toekomstige vloed aan nieuwe hotels.

Maar ik heb er geen enkele probleem mee: laat ze maar komen die nieuwe en verbouwde hotels! Maar dan moet er nog wel wat gesleuteld worden aan het hotelconcept. Dat vind ik nog steeds wat ouderwets: kamers, restauratie en vergader/congresruimten zijn in elk hotel te vinden. Maar gratis of goedkoop wifi is nergens te bekennen. En dat terwijl hotels steeds meer de werkplek zijn voor de flexibele kantoormens. Kijk maar naar al die Van der Valk hotels, die zitten bomvol met laptoppende zakenlui die daar niet komen overnachten. Het ‘Nieuwe Werken’ kan dus al redelijk bij de hotels, maar er is meer nodig: waarom toveren ze een deel van de kamers niet om in reguliere, maar flexibel te huren en in te delen kantoorruimtes waar men ongestoord kan werken? Daarmee springen deze ‘kantels’ – de samentrekking van kantoren en hotels – op de interessante en groeiend niches in de kantorenmarkt in.

Overigens schreef ik in eerste instantie dat gratis internet in hotels vrijwel niet beschikbaar is in de Nederlandse hotels. Dat nu, blijkt onjuist, zo laat de Amsterdamse hotelloods René van Schie mij weten. Inmiddels biedt 60% van de hotels gratis internet in zowel de kamers als in de openbare ruimtes aan.

Toekomstbestendig

Het verhaal kan nog mooier: waarom niet een ander deel reserveren voor studentenhuisvesting dat tegen lagere prijzen kan worden aangeboden? Ik voorzie een prachtige en inspirerende vermenging van studerenden, startende en flexibele ondernemers op één locatie. En als bonus, mits op de goede plek, reuze toekomstbestendig. Het water moet de belegger wel in de mond gaan lopen.

Door Rogier Hentenaar | Gepubliceerd op 23 januari 2013