Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Hoe sommige architecten zich met gemak door de crisis heenslaan

Duur, elitair, arrogant en betweterig: het imago van de architect is niet best. Alleen Rem Koolhaas en consorten DickvanderMerwekomen nog weg met popsterrengedrag. Wil de rest zich staande houden in de gehalveerde sector, dan is een andere houding onontbeerlijk. “De klant behagen? Niets mis mee!” 

Aan het woord zijn Anoul Bouwman (Visser en Bouwman, linkerfoto) en Dick van de Merwe ( Van den Berg Groep), de grote winnaars van de Vastgoedjournaal-publieksprijs voor architecten. Van de Merwe ( 41) begon zijn carrière bij gerenommeerde bureaus in Amsterdam. “De afstand tot de klant werd bewust in stand gehouden. Die mocht zich vooral niet bemoeien met het heilige ontwerp. De attitude met een hoofdletter A van architectuur begon mij steeds meer tegen te staan.” Toen hij de kans kreeg om directeur te worden bij Van den Berg Groep greep hij die met beide handen aan. Van de Merwe initieerde het interactief ontwerpproces waarbij ideeën van anderen worden verwezenlijkt in een ontwerp. “Dat vraagt om verbinding en samenwerking. Nu zie je dat dit bij veel bureaus een standaard manier van werken is geworden. Wij zijn daar echt voorloper in geweest.”

Het luisteren naar de klant is ook ingebed in het bedrijf van Bouwman (48). Zijn architectenbureau doet veel in woningbouw en scholen. “Aandacht voor de beleving van een gebouw door de gebruikers daarin zijn wij heel goed. Die visie op architectuur heeft ons door de crisis gesleept. Ons personeelsbestand is zeldzaam stabiel gebleven.”

Klant behagen 

Van den Berg Groep heeft nu 85 mensen in dienst, iets minder dan in de hoogtijdagen. “Vacatures door natuurlijk verloop zijn niet meer ingevuld. Hebben ook bewust afscheid genomen van mensen die hun eigen zin wilde blijven doordrijven. Die geen feeling hadden met het interactief ontwerpproces. Mensen immers wel mee willen en kunnen met de actuele veranderingen in de markt. Bouwman behaagt evenals Van de Merwe graag de klant. ”Het hoeft niet altijd hoge architectuur te zijn die je verkoopt. Kopers van nieuwbouwwoningen vinden het fantastisch als ze mee mogen denken. Waarom zou je ze niet gelukkig maken?” Hij verwerpt het beeld dat opdoemt van de nederige architect die verlegen zit om werk en zich overgeeft aan ‘u vraagt, wij draaien’. “Het gaat juist om de bigger picture. Van stedenbouw hebben opdrachtgevers weinig verstand.”

Het is helemaal hip om als architectenbureau je geluk in het buitenland te beproeven. Van de Merwe: “Wij zijn ook internationaal bezig. Het is ons gewoon overkomen door contact met een oud-medewerker die terug is gegaan naar Irak. Ons eerste project in Irak was een kliniek.” Binnenkort verrijzen in de stad Erbil 5 luxe multifunctionele torens (180.000 m2) die de naam Dutch Delta City mee krijgen. “De basis van ons werk is een contextueel ontwerp, afgestemd op de identiteit van de locatie en de gebruiker. Bouwstijlen zijn dus uiteenlopend en niet dogmatisch.” In zowel Nederland als Irak spelen rivieren een belangrijke rol in de waterhuishouding en infrastructuur. “Het ontwerp is in dit geval geïnspireerd op de overeenkomsten: De typische elementen worden vertegenwoordigd door een meanderende rivier, een dijk en schaduwplekken.”

Van de Merwe doet daarbij veel meer dan alleen het ontwerp, maar ook de complete engineering waarin het bedrijf gespecialiseerd is. “In Irak wordt nauwelijks gepland. Ze beginnen gewoon en kijken wel hoe het wordt. Er is in het land dus veel troep gebouwd. Wij laten in het project onze organisatorische meerwaarde zien en begeleiden het hele aanbestedingstraject.”

Door Redactie | Gepubliceerd op 7 juni 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email