Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

Hoe één huurder vier bedrijfsmakelaars blij kan maken

Vandaag bespreekt Norbert ter Mors van RentReview op persoonlijke titel de dubbele petten in de traditionele bedrijfsmakelaardij. Hij kaart hierbij ter illustratie een recente huurtransactie aan waarbij dankzij de komst van één nieuwe huurder vier grote vastgoedadviseurs hun nota konden sturen. 

“Stel u hebt een zakelijke aanvaring met uw huisbaas. U huurt nietsvermoedend een advocaat in en gaat naar de rechtbank. Bij de zitting blijkt dat het kantoor van uw advocaat ook uw huisbaas bijstaat. Sterker: ze werken al 20 jaar intensief samen en gaan uitermate vriendschappelijk met elkaar om, ook op feesten en partijen. U voelt zich vernaggeld. En de sfeer wordt er bepaald niet beter op als blijkt dat ook de rechter in het complot zit, omdat hij stiekem de grootste kantorenbezitter van de stad is en belang heeft bij uw zaak.

Dergelijke bizarre conflicts of interest zijn gelukkig ondenkbaar in de rechtspraak. Maar in de makelaardij zijn ze aan de orde van de dag. 85% van alle kantoorruimten in Amsterdam wordt verhuurd door slechts zes grote (internationale) makelaarskantoren. Diezelfde kantoren laten zich ook inhuren door huurders die op zoek zijn naar nieuwe kantoorruimte.

Het lot van degelijke huurders is vergelijkbaar met kalkoenen, die tegen het eind van het jaar een samenwerking aangaan met de poelier van het dorp. En met een beetje geluk landt de huurder dan in een gebouw van CBRE. Want ’s werelds grootste ‘onafhankelijke’ bedrijfsmakelaar is toevallig ook een van ’s werelds grootste vastgoedbezitters. Ook in Nederland.

Hoe klein het makelaarswereldje is blijkt fraai uit een persbericht van vorige week: “ServiceNow huurt 4.050 m2 kantoor in gebouw ‘Nieuw Amsterdam’. Het gebouw is van CBRE Global Investors, die bij de verhuur werd geadviseerd door DTZ en JLL. De huurder werd geadviseerd door Colliers International.” Knappe regie. Zo kon iedereen zijn nota sturen.”

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 6 november 2012