Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Frits Panhuyzen

Foto van Frits Panhuyzen Sinds 1977 was de heer Panhuyzen actief als makelaar na het voltooien van zijn HBS opleiding en kandidaats Nederlands Recht aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1986 was hij mede eigenaar van Nolthenius|Panhuyzen Commercieel o.g. Makelaars te Arnhem. Later is deze vennootschap overgenomen door de Kamerbeek Groep en vervolgens door Meeùs (Aegon). In de periode 1999 – 2004 was hij directeur bij Meeùs. Tevens is hij van 1995 tot 2006 als mede initiator en directeur actief betrokken geweest bij het vastgoed groeifonds FiduVast. Hierdoor beschikt hij over specifieke kennis en ervaring met betrekking tot het besturen van een beleggingsfonds. Zijn huidige functie is algemeen directeur van SynVest Beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Frits Panhuyzen

Het vastgoedtij keert!

Één van de meest prominente Goeroes in de wereld is over de dam: Marc Faber. In zijn nieuwsbrief www.gloomboomdoom.com ziet hij, evenals voormalig Bundesbank-Bankier Thilo Sarrazin, kansen voor beleggers. De twee pleiten er voor om weer te gaan beleggen in vastgoed.

Faber is van oorsprong een Zwitserse investeringsanalist, ondernemer en auteur en woont sinds 1973 in Hong Kong. Van daaruit beschouwt hij de wereld. Vastgoed is door de jaren heen een inflatiebestendige belegging geweest. Zowel Faber als Sarrazin verwachten voor de komende jaren een aanzienlijke inflatie. De recente stappen van de ECB wijzen ook in die richting. Faber voorziet in de komende 10 jaar zelfs 50% inflatie. Een van zijn argumenten om in vastgoed te stappen is dat er nu vastgoed te koop is onder de (her)bouwwaarde. De belegger die in cash blijft, zal de rekening gaan betalen voor de hoge inflatie.

Altijd pand nodig 

Aandelen, obligaties en aanverwante of afgeleide vermogenstitels blijven in wezen altijd een ‘virtuele’ realiteit. De ondergang van World Online en Fortis, om maar twee voorbeelden te noemen, zijn hier duidelijke bewijzen van. Maar vastgoed is concreet en tastbaar. En volgens mij heeft iedereen een dak boven zijn hoofd nodig; of dit nu een particulier, een kantoor of een bedrijf is. Er zal altijd een pand nodig zijn.

Bovendien zijn de huurprijzen veelal gekoppeld aan de consumentenprijsindex, daardoor zullen de huren meestijgen met de inflatie. Dus zelfs als vastgoed nog verder in waarde gaat dalen, dan is er altijd nog het dividendrendement dat zo kenmerkend is voor het investeren in vastgoed.

Na regen komt zonneschijn 

Ik verwacht dat in het vastgoed het dieptepunt van de crisis zo langzamerhand is bereikt. De onroerend goed markt zal de komende jaren uit het dal klimmen. Nu is dus tijd om in te kopen. Er is meer dan voldoende aanbod en er zijn weinig kopers, dat zorgt voor zeer interessante prijzen. Hierdoor is het opwaartse potentieel vele malen groter dan het neerwaartse. En ook in het laatste geval geeft vastgoed dus een interessant cash rendement uit de huurinkomsten.

Eerdere crisissen toonden eenzelfde beeld wat betreft de ontwikkeling van de vastgoedprijzen. Hoewel in het verleden behaalden rendementen geen garantie bieden voor de toekomst, bieden ze wel een stuk houvast; en veel hoop voor de vastgoedmarkt.

Zo zijn er meer actuele ontwikkelingen; de volgende keer meer over de toestand in de vastgoedwereld.

Frits Panhuyzen
Algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen
www.synvest.nl

Door Frits Panhuyzen | Gepubliceerd op 7 september 2012