Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Grote deal met Duitse woningportefeuille door Nederlandse assetmanager

De Belgische vastgoedbelegger Royal Properties Group – eigendom van een Nederlandse vastgoedfamilie – DuitsewoniningenDGI_1heeft een grote portefeuille van bijna 400 woningen, gelegen in Nedersaksen, Duitsland en gedeeltelijk voorzien van zonnepanelen, verkocht aan een Duits beursfonds.

“We zijn best trots op deze grote deal die we voor Royal Properties Group hebben weten te bewerkstelligen. In deze tijd is het makkelijker vastgoed aan te kopen dan te verkopen”, zegt Hedde Stegenga van SebaldInvest in een reactie. Stegenga is afkomstig van participatiefondsaanbieder Ibus uit Hoofddorp en heeft in die hoedanigheid veel ervaring met het verkopen van buitenlandse woningen. Het assetmanagement van de portefeuille werd sinds 2009 door SebaldInvest gevoerd. “De toen ingezette optimaliseringsstrategie en het gunstige beleggingsklimaat in Duitsland hebben tot een succesvolle verkoop geleid”, aldus Stegenga.

Opvallend aan deze transactie is dat de woningen niet zijn verkocht aan een vastgoedbeleggingsbedrijf maar aan DGI AG, een Duits beursgenoteerde beleggingsinstelling, die zich richt op het exploiteren van geothermische verwarmingsconcepten. DGI heeft verklaard hier naar verluidt het grootste oppervlakte geothermische project van Duitsland te willen realiseren van omstreeks €25 miljoen. Na realisatie zal eind 2015 de gehele warmwater- en verwarmingsvoorziening van de portefeuille uit aardwarmte bestaan.

SebaldInvest beheert vastgoedobjecten en -portefeuilles voor beleggers in verschillende Europese landen waaronder Nederland, België en Duitsland. Eind januari was SebaldInvest betrokken bij de aankoop en herontwikkeling van het Bilthovense winkelcentrum De Kwinkelier. Die ging naar verluidt voor €25,4 miljoen over naar beleggingsmaatschappij Real Estate Invest II dat eigendom is van de in Monaco wonende Jan Lisman. Lisman is tevens de Nederlander die met zijn familie eigenaar is van Royal Properties Group. Tot 2007 was Lisman bestuurder bij het Belgische beursfonds Cofinimmo.

Betrokken partijen

Voor eigenaar Royal Properties trad SebaldInvest op die de transactie initieerde en geheel begeleidde. Advocatenkantoor Zuhorn & Partner trad op als juridisch adviseur van de verkoper. Namens koper DGI AG traden Corpus Sireo als aankoopmakelaar en advocatenkantoor PF&P als juridisch adviseurs op.

Door Redactie | Gepubliceerd op 4 april 2014