Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Golfbaan Spaarnwoude van Heerenstede Vastgoed op randje van de afgrond

Golfbaan Spaarnwoude heeft uitstel van betaling aangevraagd. Oorzaak: een forse terugloop in het aantal golfers voor het grootste golfcomplex van Europa. Daarnaast heeft de golfbaan te kampen met extreem hoge huurlasten.

Klik HIER voor de brief van Golf Club Spaarnwoude.

De golfbaan onder de rook van Amsterdam telt maar liefst 54 holes. Volgens velen werd het gezien als een goed voorbeeld van een laagdrempelige golfbaan met een goed toekomst perspectief. Toch liep het aantal spelers in een jaar tijd met 10 tot 20% terug, waarschijnlijk door de crisis.

De golfbaan in Spaarnwoude is eigendom van Golf Goed, dat ook Golf Centrum Rotterdam in bezit heeft. Ook voor dat golfcomplex is uitstel van betaling aangevraagd. Golfbaan Spaarnwoude werd in 2009 door de Golf Management Groep (GMG) verkocht aan Heerenstede Vastgoed voor naar verluidt €16 miljoen. Achmea betaalde het grootste deel van dit bedrag, particuliere beleggers de rest. GMG ging begin 2011 failliet. De baan maakte een doorstart met Golf Goed.

Eigenaar Heerenstede wil geen huurverlaging

Volgens Rohit Gulati, een van de aandeelhouders van Golf Goed betaalt zijn bedrijf  €1,3 miljoen aan kale huur voor Spaarnwoude, een huursom die uit de piekjaren stamt. Tussen Golfgoed en Heerenstede onderling hebben gesprekken plaats gehad over een matiging van de huursom van de golfbaan. Toen bleek dat hierover geen overeenstemming kon worden bereikt heeft Golf Goed de conclusie moeten trekken dat zij de baan niet meer financieel verantwoord kan exploiteren. “Bij Heerenstede denkt men kennelijk dat de zon nog gewoon schijnt in golf’, aldus een woordvoerder van Golf Goed. “Dat heeft geleid tot uitstel van betaling, die mogelijk zal leiden tot faillissement.” Heerenstede Vastgoed was bij het verschijnen van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar.

Op dit moment werken er 70 mensen op de 2 golfbanen en bij de holding. De banen worden de komende dagen opengehouden om de kans op een doorstart te behouden.

Geen vetpot

Het exploiteren van een golfbaan is beslist geen vetpot, in tegenstelling tot de heersende gedachte. De investeringskosten liggen hoog en de golfers brengen te weinig geld in het laatje van het clubhuis. Op menig golfbaan draait het clubhuis zelfs met verlies, zo blijkt ook uit het driejaarlijkse onderzoek van Gosta uit 2010, waarin zowel Nederlandse Vereniging van Golfaccomodaties als de Nederlandse Golf Federatie participeert. “De prijs voor het lidmaatschap van een 18-holes golfbaan bedraagt op jaarbasis circa € 950. Voor een 9-holes golfbaan is dat € 650, op een 27-holes baan ook € 950. Tussen 2005 en 2009 zijn de lidmaatschapsprijzen met gemiddeld 20-30% gestegen. Dat is veel geld voor mensen die door de crisis de hand op de knip moeten houden”, aldus een van de onderzoekers.

Ook voor vrije golfers, die op rondebasis betalen, liggen de prijzen hoger. De gemiddelde greenfee (prijs per ronde) bedraagt voor een commerciële 18-holes baan € 51 op weekdagen en € 58 in het weekeinde. De greenfees zijn met gemiddeld 21% toegenomen. Op 18-holes verenigingsbanen zijn de prijzen doordeweeks even hoog, maar in het weekend ligt de greenfee gemiddelde 7% lager.

Door Redactie | Gepubliceerd op 21 november 2012