Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Gewilde locatie? Dan kan maximaal redelijke huurprijs huurwoningen omhoog

Op het eerste gezicht goed nieuws voor beleggers met huurwoningen op gewilde locaties in Nederland. Voortaan gaat ook de Parkwijk Berkel & RodenrijsWOZ-waarde van een huurwoning in het Woningwaarderingsstelsel (‘puntensysteem’) een rol spelen.  Zo kan de gewildheid en de locatie van een huurwoning beter tot uitdrukking komen bij de bepaling van de maximaal redelijke huurprijs. Dat blijkt uit het wijzigingsvoorstel dat minister Blok vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het huidige stelsel worden oppervlakte en voorzieningen (keuken, sanitair, energieprestatie) gewaardeerd met punten die opgeteld een maximale huurprijs opleveren. De gewildheid en locatie van de woning komen minder goed tot hun recht. Door in de huurprijs de lokale marktsituatie mee te gaan wegen wordt investeren in nieuwe huurwoningen aantrekkelijker. ivermectin puerto rico precio Dit is belangrijk voor de doorstroming.

In het herziene stelsel wil het kabinet de categorieën woonomgeving en woonvorm (eengezinswoning, flat) vervangen door een waardering op basis van de WOZ-waarde. Met deze vereenvoudiging weegt de WOZ-waarde voor ongeveer een kwart mee in het puntentotaal. Met behoud van de verdiencapaciteit voor verhuurders vervallen ook de zogeheten schaarstepunten (‘Donnerpunten’) in de 10 regio’s waar de woningmarkt het meest gespannen is.

De aanpassingen leiden ertoe dat afhankelijk van de WOZ-waarde de maximale huurprijs kan variëren. how long does it take ivermectin to kill parasites Het stelsel is zo ingericht dat daarbij in schaarstegebieden geen schokeffecten voorkomen. Bovendien mag de huur niet verder stijgen dan met het jaarlijks vastgestelde wettelijke percentage. Een huurder kan om een huurverlaging vragen als de nieuwe maximale huurprijs onder het niveau van de feitelijke huurprijs komt. Het kabinet streeft ernaar het nieuwe Woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2015 in te voeren.

UPDATE 20/10: Co Koning, directeur van Vastgoed Belang, het platform van particuliere (woning)beleggers: “We zijn niet negatief, het voorstel is een kleine verbetering wat we eerst hadden, maar er zitten nog  onevenwichtigheden in dit voorstel. Zo kan de huur in gebieden waar je het niet verwacht toch omlaag gaan. Dat geldt voor gebieden als het stadsgewest Amersfoort, regio Utrecht, Rijnland (Bollenstreek) en het samenwerkingsverband regio Eindhoven. ivermectina para que es bueno Daar zitten aantrekkelijke en gewilde huurwoninglocaties bij. Daar kan de maximaal redelijke huur omlaag. Dat komt door het verdwijnen van de schaarstepunten in het Woningwaarderingsstelsel die echter onvoldoende worden gecompenseerd in de nieuwe opzet. Voor de beleggers die huurwoningen hebben in de regio Zwolle, Haaglanden, Drechtsteden en de stadsregio’s Rotterdam en Amsterdam, daar kunnen de maximale huren wel omhoog gaan.”

Door Redactie | Gepubliceerd op 30 oktober 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email