Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Gemeenten frustreren transformaties naar studentenwoningen met extra parkeernorm

Het landelijk Actieplan Studentenhuisvesting om sneller woningen te realiseren door het transformeren van lege¬†StudentenwoningenSSHkantoren en winkels, is een wassen neus. Het Actieplan, ondertekend door de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG), voorziet in een lagere parkeernorm maar sommige gemeenten leggen daar bovenop een extra parkeernorm voor bezoekers. “Hierdoor worden ombouwprojecten onhaalbaar”, vreest directeur Hein Bos van Vastgoed Belang.

Bos heeft van diverse beleggers vernomen dat zij tegen dit probleem zijn gestuit. Het gaat om beleggers die hun leegstaande panden willen ombouwen tot studentenwoningen. Omdat veel gemeenten kampen met een tekort aan studentenwoningen is in 2011 het landelijk Actieplan Studentenhuisvesting opgesteld dat door de VNG is ondertekend. Met dit actieplan kunnen transformaties sneller plaatsvinden omdat voor studentenwoningen een lagere parkeernorm geldt dan voor gewone woningen: namelijk 0,1 parkeerplaats per woning in plaats van 0,3.

Maar sommige gemeenten, zoals in Tilburg en Den Haag, leggen volgens Bos bovenop de parkeernorm van het actieplan van 0,1 een extra parkeernorm voor bezoekers van 0,2. Per saldo is het dezelfde parkeernorm van 0,3 die voor gewone woningen geldt. ¬†“Die extra norm kan dwingen tot een parkeerkelder onder een om te bouwen kantoor, waardoor het transformatieproject economisch onhaalbaar wordt. Kortom gemeenten houden zich niet aan convenantafspraken”, zegt Bos. Hij overlegt nu met VNG of de bezoekersnorm van tafel kan.

Door Redactie | Gepubliceerd op 3 september 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email