Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Gemeente Amersfoort zoekt herbestemming voor Elleboogkerk

Steeds meer kerken in Nederland staan leeg. Al op veel plekken zijn er creatieve herbestemmingen bepaald voor kerken. ElleboogkerkNaar zo’n herbestemming zoekt gemeente Amersfoort ook voor de Elleboogkerk aan de Langegracht 36 in de Amersfoortse binnenstad. Na het afronden van een grondige renovatie staat het Rijksmonument voor een kleine €1,5 miljoen te koop, wachtend op hét idee voor de herbestemming.

Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan van de Amersfoortse binnenstad. De herbestemming van de kerk zal daar ook in worden meegenomen. Mogelijk krijgt de kerk de bestemming ‘Cultuur en Ontspanning’.

Wonen, slapen, eten
Tegenwoordig zijn door het land al veel kerken in gebruik voor andere doeleinden dan waar het gebouw ooit voor bedoeld was. Zo kun je in de Elbakerk in Haarlem en de Mariakerk in Waalwijk wonen, in de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp en de kerk in het Zeeuwse Zuidzande dineren en zijn de Dominicanenkerk in Maastricht en de Broerenkerk in Zwolle omgeturnd tot boekhandel.

Brand
De Elleboogkerk is niet meer in dienst als kerk sinds 1963. Daarna is de kerk gebruikt als architectenbureau, expositieruimte en gemeentelijk wooninformatiecentrum. In 1998 vestigde het Armandomuseum zich in de kerk. In 2007 verwoestte een brand de gehele Armandocollectie en legde het interieur van de kerk in as. Drie jaar geleden is gestart met de herbouw van het casco en dit jaar is de volledige renovatie van de kerk afgerond. Tijd voor een nieuwe bestemming vindt de gemeente Amersfoort, die open staat voor ideeën over de toekomst van de kerk. Wie durft?

Door Redactie | Gepubliceerd op 13 oktober 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email