Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Fonds van de Maand November

Vijf vragen aan Manfred Kuhl, directievoorzitter Holland Immo Group:

Waar kennen beleggers Holland Immo Group van?
HIG is een top 10 aanbieder van niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen voor particuliere en institutionele beleggers en heeft zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in het initiëren en beheren van winkelvastgoed beleggingen in Nederland en Duitsland. Sinds 2001 heeft HIG in totaal 21 vastgoedfondsen geïnitieerd met een totaal fondsvolume van € 680 miljoen. Daarvan is sinds 2008 ca. € 180 miljoen aan Duitse winkelvastgoedfondsen geïnitieerd, verdeeld over zes vastgoedfondsen, bestaande uit 32 objecten, 170 huurders en 100.000 m2 winkeloppervlak, verspreid over geheel West-Duitsland, de toeristische Oostzee kust, Leipzig en Berlijn. HIG en de fondsen staan onder toezicht van de AFM.

Wat is de strategie achter Winkelvastgoedfonds Duitsland 5 NV?
Volgens CBRE hebben de Duitse vastgoedprijzen zich in vergelijking met de omringde landen veel gematigder ontwikkeld en zijn daardoor ook in de kredietcrisis minder gedaald vergeleken met bijvoorbeeld Groot Brittanië of Nederland. Op basis van de huidige prijzen zien beleggers volgens CBRE potentie voor waardegroei. Het winkelsegment dagelijkse voorzieningen (food en non-food) is veel minder conjunctuurgevoelig omdat het om primaire levensbehoeften gaat, of wel, zoals Duitsers zeggen: “gegessen wird immer…”. Duitsland wordt volgens onderzoek (INREV) inmiddels als het meest aantrekkelijke beleggingsmarkt beschouwd voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en heeft daarmee Groot Brittanië van de troon gestoten.

Wat zijn de specifieke kenmerken van dit Duitse winkelvastgoed segment?
De grote Duitse winkelketens in de dagelijkse voorzieningen zoals Rewe, Edeka, Kaiser’s, Rossmann, etc. blijven sterk expanderen en zoeken steeds meer binnenstedelijke locaties met ruime eigen parkeervoorziening. Bij dit type winkelcentra zie je altijd een grote full-service supermarkt, een discounter, een grote drogisterijketen en ander aanvullende non-food formules (mode, dierenspeciaalzaken, drankenhandel en een bakkertje). Duitse wetgeving laat grote winkelontwikkelingen buiten de stadskernen nauwelijks meer toe. Dus locaties worden steeds schaarser. Deze ontwikkeling gaat ten koste van de kleinschalige verouderde speciaalzaken in de steden maar er is nog een hele inhaalslag te gaan.

Waarin investeert Winkelvastgoedfonds Duitsland 5 NV?
Dit fonds belegt in twee nieuwe winkelcentra voor dagelijkse voorzieningen (food en non-food) in Duitsland. Het betreft twee binnenstedelijke winkelcentra, gelegen in Berlijn en Bruchhausen-Vilsen (bij Bremen). Beide locaties zijn bewezen binnenstedelijke winkellocaties. De meeste huurders waren al op deze locaties, of in de directe omgeving gevestigd en zijn dus al goed ingevoerd in het verzorgingsgebied. 97% van de huurders zijn de grote Duitse winkelketens zoals Rewe, Penny, Kaiser’s, Rossmann, Takko, etc. De resterende gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedraagt ruim 13,2 jaar. Deelname is mogelijk vanaf € 10.000 (exclusief 3% emissiekosten).

Wat is het rendement van Winkelvastgoedfonds Duitsland 5 NV?
Het verwachte totaal rendement bedraagt 8,8%. Het direct rendement, dat op kwartaalbasis zal worden uitgekeerd, is geprognosticeerd op 7,3% per jaar.

Door Redactie | Gepubliceerd op 1 november 2011