Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Dynamis: Verontrustende omstandigheden op de Amsterdamse woningmarkt

amsterdam-Holland-Tour-Guides2De situatie op de Amsterdamse woningmarkt begint bizarre vormen aan te nemen. De stijging van de prijzen op de markt zijn zodanig hoog dat het voor veel starters niet meer mogelijk is om een geschikte woonruimte te vinden. Een bruto inkomen van € 50.000 euro komt niet verder dan een woning met een oppervlakte van 49 m².

De ernst van de situatie komt aan het licht in de tweede kwartaalrapportage van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, Sprekende Cijfers Woningmarkten 2016. Volgens de adviseurs van Dynamis ligt de oplossing niet in het vergroten van de leencapaciteit, maar in het verbreden van het aanbod.

Een gering aanbod aan geschikte woonruimte is overigens niet alleen een probleem in Amsterdam. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er een opnieuw een groot aantal woningen verkocht. In totaal vonden er 57.950 transacties op de woningmarkt plaats waarmee een nieuw record werd gevestigd.

Het aantal beschikbare woningen is inmiddels gedaald naar een volume van 169.500. De daling van het aanbod zet zich geleidelijk voort. Er worden niet genoeg nieuwe woningen opgeleverd. Het resultaat is dat de gemiddelde woningprijs blijft stijgen. De gemiddelde woningprijs is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7.2% gestegen in vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Er is echter wel een duidelijk verschil per regio te zien. In zeven gemeenten worden woningen sneller verkocht dan het aanbod aangevuld kan worden. Het is dan ook geen verrassing dat de prijzen van woningen in deze gemeenten snel stijgen.

In andere gemeenten loopt het aanbod nog steeds toe, ook al worden er meer woningen verkocht. Naar verwachting zal in deze gemeenten de vraag naar woningen echter afnemen. Het is belangrijk dat de beleidsmakers met dit gegeven rekening te houden.

De cijfers van het rapport van Dynamis laat duidelijk zien dat de herstel van de woningmarkt in volle gang is. In sommige gemeentes, zoals gemeente Amsterdam, brengt dit een nieuwe reeks problemen met zich mee. Het is dan ook belangrijk dat beleidsmakers in deze regio’s snel handelen om het aanbod te vergroten waardoor de markt zich kan stabiliseren.

Tot zo ver wordt het herstel van de woningmarkt nog niet bedreigd door de gebeurtenissen die zich de afgelopen weken op het wereldtoneel hebben voorgedaan. De cijfers van het CBS laten zien dat het consumentenvertrouwen naar aanleiding hiervan licht is gedaald. Toch is het animo om een woning te kopen nog niet sterk afgenomen. De verwachting is dat het transactievolume aan het eind van het jaar zal uitkomen op ruim 200.000 transacties.

Door Redactie | Gepubliceerd op 27 juli 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly