Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Dynamis: Aantal verkopen toegenomen, prijzen blijven dalen

De woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2013 verbeterd in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Het Woningmarktaanbod is op 1 april met 1,8% licht gedaald tot 226.460 woningen. In totaal zijn 23.252 woningen verkocht, 6,9% meer dan in het eerste kwartaal van 2012. Daarentegen nemen looptijden toe en dalen de verkoopprijzen opnieuw. Dit blijkt uit het eerste kwartaalrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten 2013 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, welke deze week verschijnt.

Aanbod bedraagt tien maal de vraag
Het aantal woningen in aanbod bedraagt op 1 april 2013 in totaal 226.460 objecten, een daling van 1,8% in drie maanden. Daarmee staat tien maal de vraag naar woningen in aanbod. Appartementen worden het meest aangeboden met een totaal van 63.533 objecten. Alle woningtypen noteren een daling in het aantal te koop staande objecten in vergelijking met 1 januari 2013. De mediane vraagprijs is in een jaar gedaald met 1,5% tot € 235.000,-. De vraagprijs van een twee onder één kap woning is als enige gelijk aan die van vorig jaar, de overige woningtypen registreren een daling.

Aantal verkopen stijgt met 6,9%
In Nederland is het aantal woningverkopen, in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, in het eerste kwartaal van 2013 gestegen met 6,9% tot 23.252 transacties. Alle woningtypen noteren een toenemend aantal transacties. Opvallend is dat de grootste toename in het aantal verkopen is toe te schrijven aan het duurste woningtype, namelijk vrijstaande woningen. Tussenwoningen worden met 30% van het totaal het meest verkocht in Nederland, daarnaast is van het totaal aantal verkopen 28% een appartement.

Looptijden nemen verder toe
In het eerste kwartaal stond een woning vijf maanden in aanbod, 14,1% langer dan vorig jaar. Alle woningtypen noteren een langere looptijd dan in het eerste kwartaal van 2012. Vrijstaande woningen kennen de langste looptijd, namelijk ruim acht maanden.

Verkoopprijzen dalen opnieuw
De mediane verkoopprijs van een in het eerste kwartaal verkochte woning bedraagt € 188.000,-. Daarmee is sprake van een daling van 4,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In de afgelopen vijf jaar is de mediane transactieprijs gedaald met 14,5%, daarmee ligt de mediane transactieprijs op het niveau van 2003. Appartementen zijn het goedkoopst met een mediane prijs van € 147.200,-. De sterkste prijsdaling is toe te schrijven aan hoekwoningen, welke met 6,7% zijn gedaald tot € 189.000,-.

Verwachting
De huidige ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt doet Dynamis verwachten dat het aanbod met circa 3% zal toenemen tot ongeveer 233.000 bestaande woningen op 1 juli. Het tweede kwartaal van elk jaar kent een hoger aantal transacties dan in het voorgaande kwartaal. Door onder andere de macro-economische ontwikkelingen, zoals de oplopende werkloosheid (7,5%) en een dalend consumentenvertrouwen (-39), is de verwachting dat in het komende kwartaal circa 27.500 verkopen gesloten worden, dit is gelijk aan het tweede kwartaal van 2012.
De dalende trend van verkoopprijzen zet zich de komende periode verder door. Dynamis verwacht een positieve ontwikkeling in de mediane transactieprijs pas medio 2015. Looptijden zullen in overeenstemming met het aanbod en de vraag een stijging vertonen, met name in het hogere segment zal de looptijd toenemen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 16 april 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email