Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Frits Panhuyzen

Foto van Frits Panhuyzen Sinds 1977 was de heer Panhuyzen actief als makelaar na het voltooien van zijn HBS opleiding en kandidaats Nederlands Recht aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1986 was hij mede eigenaar van Nolthenius|Panhuyzen Commercieel o.g. Makelaars te Arnhem. Later is deze vennootschap overgenomen door de Kamerbeek Groep en vervolgens door Meeùs (Aegon). In de periode 1999 – 2004 was hij directeur bij Meeùs. Tevens is hij van 1995 tot 2006 als mede initiator en directeur actief betrokken geweest bij het vastgoed groeifonds FiduVast. Hierdoor beschikt hij over specifieke kennis en ervaring met betrekking tot het besturen van een beleggingsfonds. Zijn huidige functie is algemeen directeur van SynVest Beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Frits Panhuyzen

Duits vastgoed kansrijk

De Duitse vastgoedmarkt geniet een gezonde belangstelling en staat bovenaan de lijstjes van landen om in te investeren door institutionele beleggers. Duitsland dient als een politiek en financieel-economisch voorbeeld in Europa. In deze turbulente beleggingstijden is het van belang serieus te kijken naar een (vastgoed)markt die zich stabiel ontwikkelt.

Risico’s beperkt
De rente op staatsleningen is in Duitsland het laagste van Europa. Dit is een belangrijke graadmeter hoe de financiële wereld de risico’s in een land ziet. Andere belangrijke redenen om in Duits vastgoed te investeren zijn het feit dat de prijzen nog gezond zijn, rendementen hoog en vastgoed in het algemeen een beleggingscategorie is met een goede bescherming tegen inflatie. Er zijn geen andere belangrijke beleggingscategorieën die deze elementen in zich verenigen.

Positieve prijsontwikkeling
De vastgoedvolumes liggen weliswaar nog niet op het niveau van voor de financiële crisis, maar zijn sinds 2010 redelijk stabiel. In de grote steden als Frankfurt, Hamburg, München, Hannover, Berlijn, Keulen en Stuttgart is er duidelijk meer vraag dan aanbod. Dit leidt tot flinke prijsstijgingen in het topsegment. Opvallend is het toegenomen volume (+15%) in kantoren (tot nu 45% van het totaal) en de daling (-15%) in het winkelsegment (tot nu 30% van het totaal). Hier speelt het gebrek aan aanbod een rol en niet de belangstelling. In het segment onder de top van de markt, zien we een vergelijkbare, maar nog achterblijvende ontwikkeling. Kopers die in het topsegment niet slagen richten hun blik op het segment eronder. Dit zorgt voor een positieve prijsontwikkeling.

Drie elementen spelen rol
Een andere trend is dat bepaalde partijen nog steeds gedwongen zijn vastgoed te verkopen. Daardoor is er een duidelijke onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod net onder de top van de markt. De voordelen zijn evident. Nu vastgoed kopen tegen relatief lage prijzen in de aanloop naar een opgaande markt is aantrekkelijk. Want naast een goed direct rendement en bescherming tegen inflatie, wordt ook geprofiteerd van waardestijgingen. Door deze drie factoren is het minder bezwaarlijk als één ervan achterblijft.

De kansen die er nu zijn in de Duitse markt, samen met banken die daar wel financieren in tegenstelling tot de situatie in Nederland, nodigen uit om ervan te profiteren. Directe rendementen van 7 – 8% zijn reëel, tezamen met inflatiecorrecties van 2 – 3% en waardestijgingen van 4 – 8% geven per saldo aanzienlijke beleggingsrendementen. Niemand kan dit garanderen, maar de uitgangspunten zijn weldegelijk aanwezig.

Zo zijn er meer actuele ontwikkelingen; de volgende keer meer over de toestand in de vastgoedwereld.

Frits Panhuyzen, is algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen www.synvest.nl

Door Frits Panhuyzen | Gepubliceerd op 26 september 2012