Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Donkere wolken boven vastgoedmarkt trekken weg

De terughoudendheid die de commerciële vastgoedmarkt in Europa vorig jaar nog beheerste, onder meer ten gevolge belgievan de onzekerheid over de euro en de beperkte toegang tot vreemd vermogen, lijkt in 2013 plaats te zullen ruimen voor voorzichtig optimisme. Voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zien de meer dan 500 professionals uit de sector, die voor deze survey werden ondervraagd, de toekomst wat rooskleuriger tegemoet. Dit blijkt uit onderzoek van PwC.

Het vertrouwen, de winstvooruitzichten en de investeringsintenties in de real estate sector voor 2013 zijn merkbaar beter. Al betekent dat relatieve optimisme niet meteen dat de markt van oordeel is dat de economische problemen van de Europese (vastgoed)markt opgelost zouden zijn.

“De voorbije vijf jaar was het vooral een kwestie van overleven. Heel wat spelers in de sector hebben zich bezig gehouden met het herstructureren van hun business en het beheren van de risico’s. Maar nu zien we toch dat de bedrijfsstrategieën in de sector weer opnieuw worden gericht op winstcreatie. De meeste spelers in de sector toch van oordeel dat ze zich intussen hebben weten aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Vastgoedinvesteerders zijn tevreden dat ze de woelige periode hebben overleefd en kijken weer stilaan naar de toekomst”, aldus een partner bij PwC.

Beurgsgenoteerde fondsen verwachten winstsstijging

Vooral de beursgenoteerde bedrijven, zijn het meest optimistisch over hun perspectieven. Maar liefst 54% van deze groep verwacht dat hun winst het komende jaar zal toenemen. Ook fondsbeheerders zien de toekomst wat rooskleuriger in, net als bedrijven met een gedegen in-house expertise qua asset management omdat zij er van uitgaan dat ze goede zaken kunnen doen door de aankoop van ‘problematische activa’ die op de markt worden gedumpt, zo staat te lezen in het onderzoek.

Volgens het rapport zijn er voor  bedrijven die toegang hebben tot kapitaal zeker mogelijkheden. Zeker nu de banken structureel minder actief zijn in de vastgoedmarkt. Gezien de marktsituatie zal Gezien de marktsituatie zullen financiers vooral geneigd zijn kapitaal te verschaffen aan de grotere spelers met de nodige financiële back-up. Maar voor de anderen blijft her financiering en toegang tot vers kapitaal een van de belangrijkste uitdagingen.

Investeerders komen uit opkomende economiën

De Europese vastgoedmarkt en trekt vooral investeerders uit de opkomende markten. Maar veel van het geïnvesteerde geld vloeit toch voornamelijk naar de toplaag van de vastgoedmarkt. Hoewel een aantal opportunistische vastgoedfondsen de nodige interesse tonen voor Zuid-Europa blijft deze regio – volgens de voorspellingen voor 2013 – te mijden gebied. De traditionele investeerders lijken zich op dit ogenblik eerder te richten op stabiele markten zoals Duitsland en Engeland. Dat vertaalt zich ook in het klassement van de 27 Europese steden op basis van de investeringsverwachtingen. München, Berlijn en Londen voeren de ranglijst aan. De top 10 wordt vooral bevolkt door West-Europese steden met een internationale uitstraling en betere economische vooruitzichten. Londen blijft goed scoren omdat investeerders het als een veilige haven beschouwen, niet alleen wegens de liquiditeit van de lokale vastgoedmarkt, maar ook wegens de stabiliteit van de munt.

Door Redactie | Gepubliceerd op 6 maart 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email