Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

DNB brengt ‘onrechtmatig’ schade toe aan ECC

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft “onrechtmatig” schade toegebracht aan het Nederlands-DNBAziatische vastgoedbedrijf ECC, meldt de Telegraaf. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Het bestuur van ECC zint nu op een schadeclaim tegen de toezichthouder.

DNB publiceerde eind 2012 een spoedwaarschuwing om beleggers te alarmeren over twee aanstaande emissies via een dochter van ECC. Het bedrijf wilde geld ophalen om te kunnen investeren in een megawinkelcentrum in de Thaise stad Chiang Mai. Maar volgens DNB schond ECC daarbij de wet op het financieel toezicht omdat geld van de ene naar de andere dochter werd doorgeleend waardoor het bedrijf “voor bankje speelde”. Bovendien was onduidelijk of ECC wel aan haar verplichtingen kon voldoen ten opzichte van beleggers die eerder al met enkele miljoenen in het project waren gestapt.

Voorbarig

Die waarschuwing is niet alleen “voorbarig” geweest, maar was ook “een extreme maatregel gebaseerd op slordig onderzoek”, zegt topman Tjeert Kwant van ECC in reactie op het vonnis. „Zo’n spoedwaarschuwing is meteen het zwaarste middel. We zijn weggezet als oplichters. Kennelijk was de vrees dat wij geld wilden ophalen omdat de nood aan de man was. Maar daarvan is nooit sprake geweest, zo is ook uit accountantsonderzoek gebleken.”

Uit het vonnis blijkt dat ECC de door DNB gewraakte emissies bevroor in afwachting van onder meer dat accountantsonderzoek. Op dat moment verviel het spoedeisende karakter van de waarschuwing, zo oordeelt de rechtbank. Niettemin publiceerde DNB de waarschuwing toch en bleef deze bovendien 23 dagen van kracht.

DNB wil inhoudelijk niet reageren op de uitspraak. Wel laat een zegsman weten dat de toezichthouder nog studeert op de mogelijkheid van een hoger beroep.

Door Redactie | Gepubliceerd op 22 juli 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email