Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Michiel Wentges

Foto van Michiel Wentges Michiel Wentges is Algemeen Directeur van BOB Advies.
 
 
Meer artikelen van Michiel Wentges

Is dit nou een ‘instapmoment’?

Tijdens het congres “Care Meets Real Estate” zat de zaal vol. Bijna 300 professionals, met name vanuit de beleggershoek, kwamen kennis opdoen over de investeringsmogelijkheden op het vlak van zorgvastgoed.

Duidelijk werd dat er in de markt voldoende kapitaal aanwezig is om in te stappen in dit segment. De huivering om dit ook te doen lijkt met name ingegeven door het feit dat het product zo moeilijk in één zin te omschrijven is. Beleggen in een nieuw te bouwen verpleeghuis is nu eenmaal wat anders dan investeren in bestaand blok aanleunwoningen die, na een eventuele opknapbeurt een sprong in huurwaarde kan maken. Wat te denken van investeren in statige villa’s met complete zorg, welzijn en woonpakketten van rond de € 4500 per bewoner per maand. Zomaar wat voorbeelden van wat er onder zorgvastgoed verstaan kan worden. En dan hebben we het hier alleen nog maar over de, groeiende markt, van de ouderenzorg.

Lastig kiezen

Deze vele verschijningsvormen van zorgvastgoed maakt de keuze voor nieuwe instappers nu juist zo lastig. Je moet eerst weten wat je precies wil en daarvoor is verdieping in de materie noodzakelijk: Waar voel je je bij thuis en wat is de juiste beleggingsstrategie? Opvallend is in dit perspectief het verschil in strategie dat beleggers kiezen: De een juist zo courant mogelijk met zorg en/of welzijn als bijproduct, de ander juist gefocust op de toegevoegde waarde van het integrale product; zorg en wonen en welzijn oftewel liever een “stenen” belegging, meer commodity en een lager rendement, of juist kiezen voor een integraal en meer specifiek product. Zeg maar het rendement van een blokje woningen net boven de sociale huurgrens versus dat van een winkelcentrum.

Duidelijk werd dat de markt aan het veranderen is, de (AWBZ) financiering valt grotendeels weg, de traditionele verzorgingshuizen houden op te bestaan, tegelijkertijd moet die enorme groep ouderen (een verdubbeling van het aantal 80+-ers) ergens geschikt komen te wonen. Voor de meeste zal dat gewoon thuis zijn, waar ze altijd hebben gewoond, maar als nu eens 20% van deze groep besluit te verkassen naar iets dat beter aansluit bij de wensen die de leeftijd met zich meebrengt. Dan hebben we de komende periode in ieder geval 200.000 extra woningen nodig!

Door Michiel Wentges | Gepubliceerd op 3 november 2013