Geertje Strampel

Meer artikelen van Geertje Strampel
“Over een krappe vier maanden vervalt de deadline van de AIFMD. Slechts 30% van de verwachte vergunningaanvragen is ingediend.”
Op 22 juli 2013 is de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) in werking getreden waarmee een vergunningplicht is gaan gelden voor die partijen die ‘beleggen in het belang van beleggers’. Uit een publicatie van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat een magere 30% van de verwachte aanvragen voor een dergelijke vergunning is ingediend. De overige 70% heeft nog een krappe vier maanden de tijd om te voldoen aan de AIFMD. Volgens Wendy Silvertant en Geertje Strampel van BDO Risk Advisory Services zal het een race tegen de klok worden om de deadline van 22 juli 2014 te halen. In dit artikel zetten ze (nog eens) helder uiteen voor wie de AIFMD geldt en wat de te nemen stappen zijn richting een goedgekeurde vergunningaanvraag.
AIFMD
De AIFMD (Alternative Investment Fund Managers Directive) is een Europese richtlijn met regels waaraan beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (abi’s) zich zullen moeten houden. De AIFMD ziet (anders dan voorheen) op alle partijen die kapitaal ophalen om dit volgens een beleggingsbeleid in het belang van beleggers te beleggen. Dit zijn beheerders van abi’s, zoals private equity fondsen, hedgefunds, infrastructuurfondsen, vastgoedfondsen en aandelen- en obligatiefondsen.
Nu actie ondernemen
Voor een niet-vergunning houdende beheerder (vrijgestelde partijen) en de beheerder die nieuwe activiteiten gaat ontplooien (lees: een nieuw fonds in de markt zet) betekent de AIFMD dat de vergunningaanvraag of melding voor de registratie als beheerder vóór 22 juli 2014 bij de AFM ingediend moet zijn. Het aanvragen van een vergunning is een tijdrovend proces, waardoor een beheerder nu actie zal moeten ondernemen.
Beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen die al een vergunning als beheerder hebben kunnen gebruik maken van een overgangsjaar. Zij gaan van rechtswege over op de AIFMD vergunning, maar zullen wel moeten voldoen aan alle vereisten.
Reikwijdte AIFMD
De AIFMD heeft betrekking op twee regimes welke van toepassing kunnen zijn op de niet-vergunning houdende beheerder: het volledige vergunning regime en het registratieregime. Afhankelijk van de totale omvang van de activa en het type belegger zal een beheerder een AIFMD-vergunningaanvraag in moeten dienen onder het volledige vergunning regime of een melding moeten doen waarbij hij zich registreert als beheerder (het registratieregime).
De vraag of er sprake is van een vergunningaanvraag of van een registratieplicht kan worden bepaald via de BDO online tool
Vergunningplichtig of meldingsplichtig, wat nu?
Afhankelijk van het regime waar de beheerder onder valt gelden de volgende verplichtingen:
Registratieregime
Onder het registratieregime zal een melding gedaan moeten worden bij de AFM. Deze melding houdt in dat informatie verstrekt moet worden over:
Wanneer de melding onder het registratie-regime geaccepteerd is, geldt een jaarlijkse informatieverplichting aan DNB met betrekking tot:
Volledige vergunning regime
Om een AIFMD-vergunning te krijgen moet de beheerder de volgende stukken opleveren:
In principe beslist de AFM binnen 13 weken na ontvangst van de vergunningaanvraag over het wel of niet verlenen van de vergunning.
Na ontvangst van de vergunning zal een beheerder doorlopend moeten voldoen aan:
Jaarlijks gelden informatieverplichtingen aan DNB met betrekking tot:
Met de AIFMD komt er veel op u af. Wanneer u, al dan niet via de online tool, heeft vastgesteld dat het volledige vergunning regime of het registratieregime op u van toepassing is, zult u ervoor moeten zorgen dat uw organisatie doorlopend voldoet aan alle AIFMD-vereisten.
Meer informatie?
Neem voor meer informatie over AIFMD contact op met:
BDO Consultants B.V.
Risk Advisory Services
Contactpersonen:
drs. Geertje Strampel, senior manager
Telefoon: +31 (0)30 248 97 58
E-mail geertje.strampel@bdo.nl
Door Geertje Strampel | Gepubliceerd op 31 maart 2014