Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Niek van Dijck

Foto van Niek van Dijck Niek van Dijck is de directeur van Schild Holland Fonds.
 
 
Meer artikelen van Niek van Dijck

Niek van Dijck voorzitter Vereniging Vastgoedfondsen aan het woord

Stenengeld van ‘rustigen’ en ‘emotionelen’
Elk dal heeft een top aan beide zijden.

Bij banken kunt u direct online uw geld opvragen en beursaandelen kunt u snel verkopen. Maar in stenen geïnvesteerd geld is niet zo eenvoudig contant te maken. Natuurlijk kunt u elke dag, net zo als aandelen, het vastgoed proberen te verkopen. Als dit geforceerd gebeurt gaat dat waarschijnlijk met verlies. Natuurlijk wilt u dat niet, maar anderzijds wilt u, zeker in deze tijden, uw ‘stenengeld’ liever contant maken, mogelijk om bij de bank tegen 1% in depot te zetten.

Hoeveel verlies wilt u bij een geforceerde verkoop van uw vastgoed nemen? 10%, 25% of toch 80% ? Velen willen geen verlies en waarom zouden ze, het vastgoed genereert immers huur. Daarnaast heeft vastgoed altijd rendement voor de particuliere beleggers geboden en, ook al lukt dat sommige fondsen momenteel (even) niet, de toekomst zal waarschijnlijk niet anders uitwijzen. Als vastgoed rendeert, hoe weinig het dan ook momenteel is (maar altijd meer dan de huidige bankrente), waarom dan nu geforceerd de stenen verkopen? Met hoeveel verlies is dat acceptabel?

Opvragen en terugeisen van uw inleg in een vastgoedfonds lijkt eenvoudig maar duidt mijns inziens meer op een ongefundeerde emotie en leidt voor een ieder tot (forse) verliezen. Het merendeel van de deelnemers in de fondsen heeft geen enkele behoefte om door gedwongen verkopen een deel van hun spaargeld verloren te laten gaan. Natuurlijk zijn er kopers, vaak koopjesjagers die graag uw stenen voor weinig willen overnemen. Fondsmanagers moeten zich dus niet door een relatief kleine groep geëmotioneerde beleggers, die emotie als uitgangspunt van beleid willen maken, laten leiden. Terecht kunnen in dat geval de ‘rustigen’ (lees: verstandigen) het fondsbestuur aansprakelijk stellen. Fondsbestuurders dreigen hierdoor beide kampen, zowel de ’rustigen’ als de ‘emotionelen’ te verliezen.

Blijf rustig is mijn advies, bewaak uw fondsmanager en laat u goed en met onderliggende cijfers informeren. De eerste tekenen van herstel zijn in zicht; de prijzen van bijvoorbeeld goede wooncomplexen in Duitsland stijgen weer! Elk dal heeft aan beide zijde een top die op enig moment weer bestegen zal worden. Over vijf jaar stellen we vast dat de ‘rustigen’ gelijk hadden en de ‘emotionelen’ veel geld hebben verloren, hetgeen met de huidige rente over de restant uitkering nooit meer wordt goedgemaakt.

Niek van Dijck, voorzitter VVF

Door Niek van Dijck | Gepubliceerd op 24 maart 2011