Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Colliers: E-commerce doet huurprijzen logistiek in Noord-Brabant stijgen

De Brabantse Stedenrij doet het goed op de logistieke markt. De huurprijzen van logistiek vastgoed in Noord-logistiek_1Brabant zijn in het afgelopen jaar flink gestegen en de yields verbeterd. De toenemende vraag naar logistieke ruimte door e-commerce bedrijven en de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel in deze regio spelen daarbij een belangrijke rol. Ook is voor de komende 12 maanden de verwachting dat logistiek vastgoed in Brabant het goed zal blijven doen. Dit blijkt uit de Benelux Rents Map die Colliers International voor de 2e keer uitbrengt. De kaart geeft een overzicht van huurprijzen, yields en de vooruitzichten voor de logistieke markt.

Daar waar in Noord-Brabant de huurprijzen stijgen en yields verbeteren valt op dat in Venlo deze juist een omgekeerde beweging maken. Venlo lijkt dan ook terrein te verliezen aan steden als Eindhoven en Tilburg die beter inspelen op de groeiende vraag naar logistieke ruimte.

Daarnaast is zichtbaar dat de huurprijs in Rotterdam is gedaald door een toename van aanbod. Schiphol laat ondanks een toename van het aanbod, een lichte stijging van de huurprijzen zien. Dit verschil is te verklaren door de typische luchthaven gebonden markt op Schiphol.

Op de meeste deelmarkten in België zijn lichte huurprijsstijgingen genoteerd terwijl de yields stabiel zijn gebleven. De beperkte bewegingen in de Belgische markt zijn toe te schrijven aan een passieve houding van zowel gebruikers als beleggers/ontwikkelaars. Ontwikkelaars zijn terughoudend en wachten veelal op build-to-suit opdrachten, terwijl gebruikers verhuizingbeslissingen uitstellen of enkel uit noodzaak bewegen. Het gevolg is een gebrek aan voldoende kwalitatief aanbod op de markt.

Een trend op de logistieke markt is de groeiende vraag naar vooral grootschalige logistieke gebouwen door de toename van e-commerce en het consolideren van locaties. Bij de toenemende vraag van e-commerce moet wel worden opgemerkt dat Zuid-Nederland en België hierin hevige concurrentie ondervinden van het Duitse Ruhrgebied en Noord-Frankrijk.

Een andere trend die we constateren, is dat veel verladers vaker zelf ruimte in gebruik nemen ten behoeve van hun distributie. Voorheen werd dit deel van dit logistieke proces uitbesteed. Wel worden inpandige activiteiten dikwijls uitbesteed aan logistieke dienstverleners.

Facts logistiek Benelux (vanaf 5000 m²)

– In totaal 3.300.000 m² te huur/te koop

– Gemiddelde huurprijs warehouse ruimte: € 47,73 per m²

– Gemiddelde huurprijs kantoorruimte bij warehouse: € 99,53 per m²

Klik HIER voor de Rents map 2013 van Colliers International

Door Redactie | Gepubliceerd op 17 april 2013