Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

CFO Arcadis: Vastgoedmarkt heeft bodem bereikt

Het investeringsklimaat is bijgedraaid. Sprake van groei is er niet maar de bodem van de vastgoedmarkt is wel bereikt. Dit stelt vree_1Renier Vree, financieel topman van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis.  “Institutionele beleggers als pensioenfondsen zijn op zoek naar vastgoed om in te investeren”, weet de cfo na een bezoek vorige week aan de Expo Real in München. “Dit is een teken van een herstellende markt.”

In de opkomende markten is het verhaal voor Arcadis een stuk positiever. “Daar is sprake van een continue groei vooral in nieuwbouw.” Maar ook in Groot-Brittannië haalt Arcadis aardig wat business weg. Concreet noemt Vree het programma in Londen om lege winkelruimten om te bouwen naar scholen. “Al bij geboorte heeft elk Brits kind recht op een schoolbankje. Dat is in de wet geregeld. Londen heeft een tekort aan binnenstedelijke scholen. Met dit programma slaan wij twee vliegen in een klap. Zowel het tekort aan schoolplekken als de nijpende winkelleegstand wordt zo opgelost.”

Op de vraag of dit ook een goed idee is voor Nederland zegt Vree:”In Nederland kennen we die verplichting niet. Hier wordt basisonderwijs door gemeenten geregeld.”

Toegevoegde waarde leveren aan beleggers

Arcadis blijft innoveren. Consultants worden ingezet om waarde aan beleggers te leveren. “Zo spitten wij de portefeuilles door voor vastgoedbeleggers en bedrijfsleven die vaak moeilijke keuzes moeten maken. Adviseren waar ze kosten kunnen besparen en hoe ze efficiënter kunnen omgaan met hun gebouwen”, vertelt Vree. Deze dienstverlening is de afgelopen jaren hard gegroeid. Herontwikkeling van kantoren maar ook gebiedsontwikkeling is volgens Arcadis ook een belangrijke tak van sport aan het worden. Volgens de cfo n is Arcadis daarmee uniek in Nederland. “Behalve dat we adviseren, saneren en kostenplaatjes maken, zijn we in staat sloop in goede banen te leiden en een pand of gebied een geheel nieuw leven in te blazen.”

Het bedrijf publiceerde vandaag de derde kwartaalijfers en gaat nu uit van een winstgroei tussen de 3 en 6%. Halverwege het jaar was dat nog 0 tot 5%. De nettowinst voor eenmalige posten kwam vorig jaar uit op €5 miljoen. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op €633 miljoen, tegen €647 miljoen een jaar eerder. Die daling werd grotendeels veroorzaakt door wisselkoerseffecten. Op vergelijkbare basis was wel sprake van een netto-omzetgroei van 4%.

Door Redactie | Gepubliceerd op 28 oktober 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email