Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Bundesbank: Duits vastgoed is te duur

Duits vastgoed is te duur. De prijzen in en rond de grote steden zijn het afgelopen jaar heel hard gestegen. De skyscrapersBundesbank vreest een zeepbel. Het toegenomen aanbod van nieuwbouw dempt de prijzen niet, constateert de centrale bank.

De mix van lage rentetarieven en stijgende liquiditeit kan op den duur een dodelijk cocktail blijken te zijn, zegt Bundesbank-bestuurder Andreas Dombretin in het kwartaalbericht. Om de prijzen van vooral huurwoningcomplexen enigszins te drukken, heeft de Duitse regering een wettelijke rem op de huurprijzen gezet. Dat betekent dat eigenaren van geliberaliseerde huurwoningen de huren niet zomaar kunnen verhogen, waardoor de waarde stabiliseert. Verhuurders zeggen dat ze door de maatregel van nieuwbouwplannen afzien. Ze mogen geen huur vragen die de waarde van de woningen reflecteert. “Ingrijpen in de huurmarkt werkt doorgaans contraproductief en leidt tot een woningtekort”, zeggen Duitse vastgoeddeskundigen.

De waarde van de gemiddelde woning in Duitsland ging in 2013 met 6,5% omhoog. In de grote steden gingen de prijzen met 9% omhoog. Er werden 177.000 nieuwe woningen opgeleverd, meer dan de jaren ervoor. Er zijn echter 260.000 nieuwe woningen per jaar nodig om aan de vraag te voldoen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 26 februari 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly