Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Buitenlands kapitaal voor Nederlands vastgoed: hype of blijvende waarde

2014 was een uitzonderlijk jaar voor beleggingen in Nederlands commercieel vastgoed. Er is voor ABN-amromeer dan 9 miljard euro geïnvesteerd ten opzichte van 5 en 4 miljard euro in 2013 en 2012. Opvallend waren de transacties van onder andere PATRIZIA, Lone Star en Round Hill Capital. Samen goed voor 1,7 miljard euro. Hoewel buitenlandse investeerders op de Nederlandse markt geen nieuw fenomeen zijn, zijn er duidelijke veranderingen merkbaar.

Onze analyse laat zien dat Nederland in vergelijking met andere landen momenteel veel interesse heeft van buitenlandse investeerders. Dit komt voornamelijk door de aantrekkelijke vastgoedwaarderingen en de risicopremie, het verschil tussen het aanvangsrendement en het rentepercentage op 10-jaars staatsobligaties, van 5,7%. Investeerders hebben daarnaast voordeel van de kredietverlening die het afgelopen jaar beter op gang is gekomen.

De afgelopen twee jaar hebben buitenlandse partijen vooral geïnvesteerd in opportunistische beleggingen zoals non-prime kantoorportefeuilles en woning-portefeuilles. ABN AMRO verwacht dat buitenlandse partijen de komende jaren prominente spelers blijven op de Nederlandse markt. Nederlands vastgoed biedt een aantrekkelijke rendement en de vooruitzichten voor de kredietmarkt zijn positief. Daarnaast hebben verschillende spelers aangegeven een grote Nederlandse woningportefeuille op te willen bouwen.

Buitenlandse investeerders bieden Nederlandse partijen kansen. Zij zorgen voor extra liquiditeit, met name op de markt voor non-prime kantoren. Daarnaast voegen zij waarde toe aan de bestaande voorraad door leegstand aan te pakken en door te investeren in panden die zodoende weer courant worden. Tot slot zijn ze onmisbaar bij de transformatie van de woningmarkt naar een markt waarin woningcorporaties minder dominant zijn en meer kansen biedt voor commerciële verhuurders. Op het moment dat woningcorporaties beginnen met de structurele verkoop van bezit, spelen zij een cruciale rol.

De dialoog met buitenlandse investeerders biedt mogelijkheden voor Nederlandse partijen om te komen tot transacties en om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Nederlandse partijen beschikken over waardevolle kennis die van essentieel belang is om succesvol te opereren op de Nederlandse markt. Zowel op het gebied van transacties als op het gebied van het managen van de portefeuille.

Lees het volledige rapport.

Bron: ABN Amro

Door Redactie | Gepubliceerd op 17 februari 2015

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email