Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Arjan Endhoven

Foto van Arjan Endhoven Arjan studeerde Fiscale Economie aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 1999 aan de Belastingadviespraktijk van BDO in Amstelveen verbonden. Daarvoor werkte hij vijf jaar in de internationale corporate en vastgoedadviespraktijk van één van de grootste internationale accountants- en belastingadvieskantoren. In zijn dagelijkse praktijk is hij partner Belastingadvies en adviseert hij met name op het gebied van vennootschapsbelasting, internationaal belastingrecht en omzet- en overdrachtsbelasting. Tot zijn cliënten behoren o.a. hotelexploitanten, private vastgoedinvesteerders, projectontwikkelaars, private en publieke vastgoedfondsen en initiatoren, merchant banks en institutionele beleggers. Hij schreef diverse publicaties in vaktijdschriften, gaf les aan o.a. de NVM SOM en was spreker op en organisator van diverse seminars van BDO. Arjan is lid van de Vereniging Vastgoedfiscalisten. Voor BDO Nederland is hij de liaison partner in het real estate competence center van BDO International.
 
 
Meer artikelen van Arjan Endhoven

Btw en verhuur garages, garageboxen en parkeerplaatsen

Parkeerfaciliteiten vormen een groeiende categorie vastgoedbeleggingen, zo blijkt uit de vastgoedbladen. Beleggers, bekend met meer reguliere beleggingen in stenen met huurders, tonen toenemende interesse en stappen in. Maar de wet- en regelgeving verschilt. In dit artikel een kort overzicht van de Btw aspecten bij de verhuur van garages, garageboxen of parkeerplaatsen.

Verhuur parkeerruimte is btw-belast

De verhuur van parkeerruimte voor voertuigen (en lig-/bergplaatsen voor vaartuigen) is als hoofdregel belast met btw. Dit betreft een uitzondering op de algemene vrijstelling voor de verhuur van onroerende zaken. Onder voertuigen vallen niet alleen auto’s en motoren, maar ook bijvoorbeeld aanhangwagens of caravans. Het begrip ‘parkeerruimte’ moet ruim worden opgevat en kan worden verdeeld in twee categorieën:

  • Onroerende zaken die naar hun aard (d.w.z. qua inrichting) bestemd zijn om te worden gebruikt als parkeerruimte voor voertuigen, tenzij het gebruik als parkeerruimte tussen partijen is uitgesloten. Bijvoorbeeld garages, garageboxen, open/ overdekte of gesloten parkeerruimte. Ook zogenoemde ‘zwerf’ parkeerplaatsen (niet voor exclusief gebruik) vallen hieronder.
  • Onroerende zaken die naar hun aard niet zijn bestemd om te worden gebruikt als parkeerruimte voor voertuigen, waarbij partijen zijn overeengekomen om die zaak voor de overeengekomen periode uitsluitend als parkeerruimte voor voertuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld een weiland/ loods of kassen voor gebruik als parkeerterrein of caravanstalling.

Samenhang met ander verhuur

Als de verhuur van de parkeerruimte nauw samenhangt met de verhuur van een andere onroerende zaak (bijvoorbeeld woning of een kantoorgebouw), dan gaat de verhuur van de parkeerruimte op in de verhuur van die andere zaak. Als die verhuur is vrijgesteld, dan is de verhuur van de parkeerruimte (als onderdeel) dus ook vrijgesteld. Dat is het geval als:

  • de parkeerruimte voor voertuigen en de voor een ander gebruik bestemde onroerende zaak deel uitmaken van hetzelfde gebouwencomplex (of in de nabijheid liggen); én
  • de parkeerruimte en de andere onroerende zaak door dezelfde eigenaar aan dezelfde huurder worden verhuurd.

Investeren in parkeren kan voor de Btw dus wat anders uitwerken dan voor overig vastgoed. Een tijdige planning voorkomt btw-schade en verhoogt het rendement.

Marco Beerens – BDO Btw specialisten, Breda, marco.beerens@bdo.nl
Mr. Maarten Benard – BDO Btw specialisten, Amstelveen, maarten.benard@bdo.nl
BDO branchegroep Vastgoed
www.bdo.nl/vastgoed

Door Arjan Endhoven | Gepubliceerd op 24 april 2014