Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Brounen: Maak langetermijneffecten duurzame bouw direct voelbaar

Dirk Brounen, professor aan de Universiteit van Tilburg, liet in zijn keynotespeech op vakevenement Building Dirk-BrounenHolland weten dat de economie van duurzame bouw wel een feit, maar niet zichtbaar is. Vlak na zijn presentatie toonde Mels Crouwel een succesvolle praktijkcase: het duurzame en multifunctionele RAI Amtrium.

Na de opening van dagvoorzitter Pernille la Lau, die opriep tot meer kennisdeling en samenwerking, bracht Brounen een breder spectrum aan in de duurzame economie. “Vanuit de psychologie is bekend dat Jan Modaal vooral naar de effecten van de komende 3 jaar kijkt, terwijl financieel economen naar de opbrengst op de langere termijn – à 7 jaar – kijken.”

Maak het voelbaar

Hij pleit er dan ook voor om de langetermijneffecten direct voelbaar te maken. “Bijvoorbeeld bij zonnepanelen: haal de verkooppremie naar voren en maak er korting van.” Op het gebied van duurzame economie blijkt uit de benchmark GRESB dat Australische bedrijven op dit gebied voorop lopen. “Kijk naar deze benchmark als een energielabel op groter schaalniveau”, legt hij uit. “Hierin wordt vergeleken wat bedrijven zeggen met wat ze daadwerkelijk aan duurzaamheid doen.”

Multifunctioneel en duurzaam

Mels Crouwel, architect Benthem Crouwel, laat in een praktijkvoorbeeld zien dat multifunctioneel bouwen absoluut duurzaam kan. De case RAI Amtrium is een sterk voorbeeld van een flexibel gebouw, dat tevens als eerste congrescentrum een viersterren BREEAM-NL certificaat heeft ontvangen.

Over flexibel bouwen meent Crouwel: “Het is duidelijk dat een huis ook tot kantoor moet worden omgebouwd en vice versa. We bouwen voor de toekomst en niet voor het verleden.” Dat komt tot uiting in dit concept, dat congres-, vergader- en kantoorfaciliteiten omvat.

Meerdere functies, één schil

Er zijn meerdere functies in één schil ondergebracht en dat maakt dat de betrokken partijen met duurzaamheid een enorme stap maken. In het oog springt de grote kas voor het zogenaamde city farming. Het gebouw moet straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant ROAST Amsterdam realiseren.

Crouwel vertelt verder over de ‘zichtbare duurzaamheid’ bij dit project: “In de borstwering van het atrium worden drie lagen spiegels gemonteerd. Licht uit het zuiden wordt van alle kanten gereflecteerd naar de werkvloer.” Volgens de architect gaat het duurzame gebouw in alle opzichten wat opleveren. “Vanwege internationale concurrentie word je minder waard als je niet duurzaam opereert. RAI kan door deze bouw op de plek blijven waar men nu zit. We hebben het hier niet alleen over stedenbouwkundige duurzaamheid, maar over duurzaamheid op velerlei niveaus. Het levert vooral op de lange termijn geld op.”

Tijdens Building Holland, nog tot en met 8 mei 2014 in Amsterdam RAI, komen alle schakels in de keten bijeen om de toekomst van de bouw- en vastgoedsector mede vorm te geven. Building Holland is voor bezoekers een all-inclusive evenement: inclusief catering, lunch, netwerkborrel en toegang tot alle sprekersprogramma’s inclusief keynotes, workshops en masterclasses.

Door Redactie | Gepubliceerd op 16 april 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email