Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Brexit heeft grote impact op het beleggingsvolume Brits vastgoed

union_jack_brexitVastgoedconsulent Cushman & Wakefield heeft onlangs een rapport gepubliceerd over het beleggingsvolume in Europees vastgoed. De afgelopen drie maanden is het investeringsvolume in commercieel vastgoed met 9% (€ 56,8 miljard) gestegen. Toch is het totale beleggingsvolume met 12% afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in het jaar 2015.

De daling van €109 miljard beleggingsvolume is grotendeels veroorzaakt door de uitkomst van het Brexit referendum. Het vooruitzicht dat Groot-Brittannië uit de EU zal stappen, zorgt voor een grote mate van onzekerheid. Vrijwel direct na de uitslag van het referendum werden een aantal deals afgesloten en diverse Britse vastgoedfondsen opgeheven.

Onzekerheid op de Britse vastgoedbeleggingsmarkt heeft – als grootste van Europa – tevens een impact op de Europese beleggingsmarkt. Het beleggingsvolume van de Britse vastgoedmarkt nam de eerste zes maanden van 2016, vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor, met circa 35% af.

Het beleggingsvolume in continentaal Europa nam in het eerste halfjaar van 2016 met € 77 miljard, 3% in totaal, toe. In Nederland nam het beleggingsvolume zelfs met 8% toe. De positieve tendens in contintentaal Europa maken echter niet de hevige verliezen in Groot-Brittannië goed.

Jeroen Lokerse, CEO Cushman & Wakefield zegt het volgende over de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt: “Nederland heeft een uitstekend halfjaar achter de rug met zeer actieve nationale en internationale beleggers. Er is nog altijd een brede interesse vanuit zowel private als institutionele beleggers en private equity partijen. Wij denken dat het totale beleggingsvolume in Nederland dit jaar wel eens op een recordhoogte van € 12 miljard uit kan komen. Dit heeft enerzijds te maken met de gunstige verhouding van de Nederlandse aanvangsrendementen ten opzichte van bijvoorbeeld 10-jarige staatsobligaties maar ook met de aanhoudend lage rente waardoor vastgoed een aantrekkelijke beleggingsklasse blijft.”

In totaal nam in het eerste halfjaar van 2016 het beleggingvolume in 19 van de 29 nationale markten toe in vergelijking met het eerste half jaar van 2015. Meer dan de helft, in totaal 61%, van de investeringen in Europees vastgoed, was afkomstig van binnenlandse investeerders. Dit is met name het geval in Zweden, Duitsland en Frankrijk.

Het aantal niet-Europese investeerders is echter afgezakt naar een percentage van 21%, ruim onder het gemiddelde van 30%. Investeerders uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Singapore en Hongkong vormen het belangrijkste aandeel in de groep niet-Europese investeerders.

Net als vorig jaar blijven niet-beursgenoteerde fondsen de meest actieve beleggers. Het aantal particuliere investeerders nam in het eerste halfjaar van 2016 toe naar een percentage van 24%. Met name in Nederland, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië nam het aantal particuliere investeerders toe. In het geval van laatstgenoemde komen de particuliere investeerders voornamelijk uit het buitenland.

Jan-Willem Bastijn, CEO EMEA Capital Markets bij Cushman & Wakefield, merkt op: “De toename in volume die we in de eerste helft van het jaar in heel continentaal Europa zagen, werd grotendeels versneld door binnenlandse investeerders die gebruik maakten van de mogelijkheid om hun aandeel in de zwakkere markt te vergroten, vooral in Frankrijk, Duitsland en Zweden. Hoewel het niet-Europese aandeel in investeringen dit kwartaal afnam, verwachten wij dat meer opportunistisch particulier kapitaal in dollars zal worden geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk, vooral in het centrum van Londen, dat op dit moment een valutakorting biedt van 10%”

Door Redactie | Gepubliceerd op 25 augustus 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email