Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Brexit brengt Nederland niet in recessie maar remt wel groei

union_jack_brexitOnzekerheid is vrijwel nooit een positief iets als het om de economie gaat. De aankondiging dat Groot-Brittannië binnen twee jaar de Europese Unie zal verlaten, de Brexit, veroorzaakt onzekerheid op grote schaal. Wat zijn de gevolgen voor Nederland?

Het ING Economisch Bureau heeft de kwestie onder de loep genomen. De economen verwachten dat de Brexit Nederland niet in een recessie zal brengen. Het is echter evident dat de beslissing een negatief effect zal hebben op de werkgelegenheid en economische groei.

De Brexit zal aanvankelijk het grootste effect hebben op de Britse economie. Naar verwachting zal de economische groei in het land volledig stil staan waardoor zowel consumenten als ondernemers hun bestedingen moeten aanpassen.

Deze ontwikkelingen zullen ook Nederland raken. Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor circa 4% van het Nederlandse BBP en zo’n 300.000 banen. Daarnaast zullen Nederlandse producenten dankzij het zakken van de Britse Pond moeite hebben om hun producten te slijten aan Britse klanten.

Het referendum heeft ook voor een deuk in het Nederlandse consumentenvertrouwen gezorgd. Volgens een vragenronde die werd gehouden onder bijna 50.000 deelnemers geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan minder positief te zijn geworden over de Nederlandse economie en de toekomstvooruitzichten.

Een daling in het consumentenvertrouwen heeft verregaande negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie. Consumenten zullen minder uitgeven waardoor bedrijven minder omzet maken. Ook zullen facturen later worden betaald waardoor bedrijven in financiële nood terecht komen of minder kunnen investeren.

Op de beurzen lijkt de rust langzaam terug te keren. De eerste dagen na het referendum sprongen de beurzen diep in het rood. De AEX en de Midkap zagen de afgelopen dagen een langzame stijging in waarde. Ook in Londen is er sprake van licht herstel.

Door Redactie | Gepubliceerd op 5 juli 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email