Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Mark de Jonge

Foto van Mark de Jonge Ik ben fiscaal jurist/belastingadviseur/ondernemer en als vennoot verbonden aan BonsenReuling Accountants & Belastingadviseurs met vestigingen in Lichtenvoorde, Eibergen en Deventer. Het vinden van creatieve oplossingen is mijn kracht en ik haal er enorme voldoening uit om voor mijn klanten pro actief alle fiscale kansen te benutten, eventuele risico's uit te sluiten en hen in brede zin te adviseren bij ingrijpende ondernemersbeslissingen, zoals fusies, het opstarten van nieuwe activiteiten, bedrijfsopvolging, maar ook estate planning en pensioenplanning. Daarnaast ben ik zelf ook ondernemer en weet ik dus precies wat er in het hoofd van een ondernemer speelt. Daardoor kan ik mijn klanten bijstaan niet alleen bij fiscaal-juridische uitdagingen, maar ook op commercieel vlak of bij het upgraden van management vaardigheden. Mijn focus is kort samengevat om mijn klanten op een hoger plan te brengen, geld voor ze te verdienen, belasting te besparen of hen een betere nachtrust te bezorgen door risico's te minimaliseren. Last but not least ben ik een fanatieke en energieke adviseur, is sta ALTIJD met passie en betrokkenheid voor mijn klanten klaar. Specialties innovatiebox & RDA, bedrijfsopvolging, herstructurering, estate planning, pensioenen dga's, maar vooral ook allround sparring partner van mijn klanten
 
 
Meer artikelen van Mark de Jonge

BonsenReuling in de bres voor vastgoedondernemers!

Er pakken zich donkere wolken samen voor alle vastgoedondernemers in Nederland. Nieuwe fiscale wetgeving die per 1 januari 2010 is ingevoerd, is erg nadelig voor alle vastgoedondernemers! Vreemd genoeg lees en hoor je er niets over in de media, elke vorm van lobby lijkt uit te blijven. Wat is er aan de hand?

“Een vastgoed-bv is niet snel een onderneming”

De titel van deze alinea staat tussen aanhalingstekens, want dit is de mening van onze regering. Tijdens de parlementaire behandeling van de nieuwe Successiewet en overige wetgeving op het gebied van bedrijfsopvolging, heeft toenmalig staatssecretaris van Financiën, de heer Jan Kees de Jager, gezegd dat een vastgoed-bv niet snel een onderneming in fiscale zin vormt.

Geen onderneming, dan ook geen vrijstellingen

Als uw vastgoed-bv in fiscale zin niet als onderneming wordt beschouwd, is dat een hele vervelende constatering, aangezien dan geen fiscale faciliteiten van toepassing zijn bij vererving of schenking van aandelen in uw bv.

Dat betekent bijvoorbeeld dat bij uw overlijden als aandeelhouder van zo’n bv, acuut 25% aanmerkelijk belangheffing én acuut 20% erfbelasting is verschuldigd over de waarde van de aandelen. Als u dan over onvoldoende liquiditeit beschikt om een dergelijk belastingbedrag ineens te betalen, dan moet er mogelijk zelfs vastgoed worden verkocht, wat weer leidt tot vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting, als het in de huidige markt al lukt om iets te verkopen. U begrijpt dat dit tot financiële drama’s kan leiden, zelfs faillissement is in zo´n situatie niet ondenkbaar.

Meten met twee maten

De wet sluit voor de vraag of het een onderneming betreft, aan bij het ondernemingsbegrip in de inkomstenbelasting. En we kennen allemaal wel situaties waarin een privépersoon een paar panden heeft, zelf wat onderhoud pleegt en af en toe eens wat aan- en verkoopt. De belastingdienst stelt zich dan al snel op het standpunt dat de daarmee behaalde winsten in box 1 progressief belast zijn, omdat sprake is van een onderneming (of een zogenaamde werkzaamheid).

Dus als het om een privépersoon gaat die winsten behaalt met vastgoedtransacties en dat in box 3 aangeeft (alleen 1,2% belasting over het vermogen), stelt de belastingdienst zich veelal op het standpunt dat er sprake is van een onderneming, omdat dat de schatkist goed uitkomt. Maar als een vastgoedonderneming in een bv zit en u juist baat heeft bij het fiscale ondernemerschap, stelt de belastingdienst zich op het standpunt dat ineens geen sprake is van een onderneming. Dit terwijl dezelfde wettelijke criteria voor ondernemerschap van toepassing zijn. Dat is meten met 2 maten.

BonsenReuling start een proefprocedure op

Voor één van onze klanten die een vastgoedonderneming (een paar miljoen euro’s vastgoed) drijft in een bv, hebben wij inmiddels een verzoek bij de belastingdienst ingediend om goed te keuren dat er wel degelijk sprake is van een onderneming in fiscale zin. Helaas heeft de belastingdienst ons verzoek afgewezen. Vervolgens hebben wij rechtstreeks een brief geschreven aan Jan Kees de Jager, maar ook hij weigert zijn standpunt te herzien. Daarom zal BonsenReuling deze maand voor die klant een proefprocedure opstarten om uiteindelijk ons gelijk bij de rechter te gaan halen.

Wij adviseren alle vastgoedondernemers hetzelfde te doen, zodat eindelijk duidelijkheid ontstaat over wanneer een vastgoedonderneming wel een onderneming vormt en wanneer niet. De fiscale belangen zijn enorm.

Als u vastgoedondernemer bent, nodig ik u van harte uit om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Misschien kan BonsenReuling ook wat voor u betekenen…….
Mr. M.R. de Jonge, telefoonnummer 0544-393 333 of per mail m.de.jonge@bonsenreuling.nl.

 

Door Mark de Jonge | Gepubliceerd op 4 juni 2012