Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Beleggingsspecialisten zien volgend jaar kansen in vastgoed

Beleggingsspecialist Fidelity heeft onlangs nieuw vastgoed in Amsterdam (regio Schiphol) verworven met een verwacht frankfurt2rendement van 8%. Dit is voor hen de nieuwe benchmark voor Nederlandse activa van goede kwaliteit. De vastgoedmarkt in ons land bevindt zich volgens hen op een cyclisch dieptepunt en biedt momenteel goede waar voor het geld.

Vastgoedbeleggers zijn vooral op zoek naar zekerheid en veiligheid, met een hoge instroom in de kernmarkten van Duitsland en Frankrijk tot gevolg. Matthew Richardson en Keith Sutton van Fidelity verwachten in een nieuwe Fidelity Real Estate Outlook – 2013 dat beleggers blijven zoeken naar stabiliteit. De focus op kapitaalbehoud vergroot de aantrekkelijkheid van bepaalde non-prime assets, met name in de second-tier market. Selectie en onderzoek luistert kritischer als ooit tevoren.

Het is juist de top in vastgoed die dit jaar profiteerde van de vlucht naar zekerheid, beleggers stapten massaal uit de perifere markten en belegden in de kernlanden Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Benelux. Gevolg hiervan is dat het rendement in toplocaties tot historisch dieptepunt is gedaald en de spread met de second-tier market oploopt.

Gedurfde belegger kan schitterende rendementen halen

2013 wordt het jaar dat kansen biedt voor beleggers om aantrekkelijk geprijsd vastgoed te verwerven, met name op de iets risicovollere second-tier market. Richardson ziet een parallel tussen de huidige vastgoedmarkt en de obligatiemarkt van 2008-2009. De vlucht naar veilige havens midden in de kredietcrisis zette de rente op veilige staatsobligaties onder druk. Risicovollere obligaties zagen in die tijd een piek in de rente, waardoor de gedurfde belegger schitterende rendementen kon behalen. Iets dergelijks tekent zich nu ook af in de Europese vastgoedsector.

De beide vastgoedexperts van Fidelity voorzien voor 2013 dat deze trend aanhoudt. Duitsland gaat aan de leiding in Europa en het eigendom van vastgoed in Duitse steden wordt in hoog tempo steeds internationaler. De beste kansen ziet Fidelity dan ook in desecond-tier markten in de kernlanden van de eurozone. De vraag naar toplocaties drukt het rendement in dat segment.

Kritische factor is wel de differentiatie, omdat de second-tier markt gekenmerkt wordt door een brede variatie aan kwaliteit en rendement. Maar die Europese secundaire vastgoedmarkt biedt wel kansen op aantrekkelijke rendementen van 7% of meer. De vastgoed-experts van Fidelity wijzen wel op de grote diversiteit in fundamentals en risico, daarom is selectie en grondig onderzoek van groot belang.

Patrick Sumner, beheerder van Henderson Horizon Global Propert Equities Fund is vooral te spreken over beursgenoteerd vastgoed. De vastgoedbubbel in China, aanhoudend dalende huizenprijzen en leegstaande kantoorpanden in grote delen van Europa, casacrisis in Spanje en een huizenmarkt in de Verenigde Staten die een krater in de grafiekbodems heeft geslagen. Wie de krantenkoppen volgt, zal niet heel veel beursgenoteerd vastgoed in portefeuille hebben gehad, dit jaar. Dat is jammer, want er zijn niet veel assets die het  volgens Sumner in de eerste tien maanden van 2012 beter deden.

London enige plek in Europa met significante groei

“Londen is waarschijnlijk de enige plek in Europa, misschien wel de hele wereld waar significante groei te zien is in het aantal huurcontracten, zowel kantoren als bedrijfspanden. Driekwart van dat volume komt van buitenlandse partijen. In de rest van Europa kijken we vooral naar spelers met winkelcentra in portefeuille en een mooi en houdbaar dividend. Unibail-Rodamco kun je niet omheen, Eurocommercial en Hammerson. Bij VastNed is het dividend al verlaagd, bij Corio en Klépierre is onduidelijk hoe houdbaar het is.”

De Verenigde Staten is volgens Sumner op dit moment uit fundamenteel oogpunt een interessantere markt. “De helft van de bedrijven heeft in het derde kwartaal de verwachtingen verslagen. Er is een sterke groei van inkomen door een onderliggende groei in huren. Zeker in appartementen is er consistente vraag (omdat consumenten niet willen of kunnen kopen) bij een beperkt aanbod. Sumner rekent voor 2013 op een rendement van 8%, plus 4% dividend in deze markt. Vooral omdat in zijn portefeuille vooral kleinere spelers zitten. “Dat rendement is in lijn met de afgelopen tien jaar, waarin we in deze markt geannualiseerd 10% per jaar haalden.”

Door Redactie | Gepubliceerd op 27 december 2012

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email