Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Beleggers/ontwikkelaars opgelet: maak geen misbruik van meerderheid van stemmen binnen de VvE

Het komt geregeld voor dat de projektontwikkelaar of de vastgoedbelegger de (absolute) meerderheid van stemmen heeft binnen 
de Vereniging van Eigenaars (VvE). Maar machtsmisbruik ligt op de loer. Bijvoorbeeld als de ontwikkelaar een
appartementencomplex neerzet en een minderheid van de appartementen zijn verkocht en geleverd aan de toekomstige bewoners. Maar ook als de belegger een geheel flatgebouw overneemt van bijvoorbeeld een pensioenfonds en daarna de flat gaat “uitponden”.

In eerste instantie bezit de ontwikkelaar of belegger alle stemmen binnen de VvE en langzaam maar zeker neemt dat af. Maar in de tussentijd staat het gebouw er, is er een actieve VvE en moeten besluiten genomen worden binnen de VvE over onder meer de vorming van het wettelijk verplichte reservefonds en de (maandelijkse) bijdrage.

Als ontwikkelaar of belegger zou je deze besluiten gewoon door kunnen drukken omdat je nu eenmaal de meerderheid van stemmen hebt. Om machtsmisbruik te voorkomen staat in de wet dat sommige besluiten unaniem aangenomen moeten worden of met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen (2/3 of 3/4).

Recent las ik een uitspraak waarin er eigenlijk geen besluit was genomen omdat de meerderheid tegen de voorstellen stemde. Toch greep de rechter in vanwege machtsmisbruik.

Het bestuur van de VvE had ruim voor de vergadering aan alle eigenaren een lijst gestuurd met voorstellen voor besluiten die genomen konden worden. Dit betrof onder meer de “reguliere” besluiten als kwijting en decharge voor het bestuur, maar ook het machtigen van het bestuur voor het nemen van incasso-maatregelen bij niet-betaling van de verplichte (maandelijkse) bijdragen.

Er was dus één eigenaar die de meerderheid van stemmen had en deze bleek alle voorgestelde besluiten simpelweg af te stemmen. En dat zonder opgaaf van redenen.

De rechter vond dat dit laatste niet door de beugel kon. Je mag best tegenstemmen maar dan moet je wel met elkaar binnen de VvE overleggen en elkaars argumenten bespreken en wegen voordat je je stem uitbrengt. Gewoon doen wat je zelf wilt omdat je de meerderheid van stemmen hebt, is dus niet acceptabel.

Voor de vastgoedbelegger die een bestaande flat koopt of al in bezit heeft en deze wil gaan uitponden en projektontwikkelaars die een appartementencomplex gaan bouwen is deze uitspraak van belang. Zolang zij de enige eigenaar zijn, kunnen ze hun zin doordrijven. Op het moment dat er één andere eigenaar is, dan kan dat niet meer. De gemelde uitspraak speelt dan namelijk een matigende rol.

Mr Ernst Loendersloot, kandidaat notaris te Maastricht

Wilt u meer weten, kijk dan op www.ntrs.nl of bel 043-3509950.

Door Redactie | Gepubliceerd op 6 september 2012

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email