Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Frits Panhuyzen

Foto van Frits Panhuyzen Sinds 1977 was de heer Panhuyzen actief als makelaar na het voltooien van zijn HBS opleiding en kandidaats Nederlands Recht aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1986 was hij mede eigenaar van Nolthenius|Panhuyzen Commercieel o.g. Makelaars te Arnhem. Later is deze vennootschap overgenomen door de Kamerbeek Groep en vervolgens door Meeùs (Aegon). In de periode 1999 – 2004 was hij directeur bij Meeùs. Tevens is hij van 1995 tot 2006 als mede initiator en directeur actief betrokken geweest bij het vastgoed groeifonds FiduVast. Hierdoor beschikt hij over specifieke kennis en ervaring met betrekking tot het besturen van een beleggingsfonds. Zijn huidige functie is algemeen directeur van SynVest Beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Frits Panhuyzen

Belegger in vastgoed: opgepast!

Veel beleggers laten zich (opnieuw) leiden door op het eerste gezicht aantrekkelijke maar zeer risicovolle alternatieven voor de lage rente op spaargeld. Dit zorgt er voor dat malafide aanbieders van vastgoedbeleggingen wederom kansen zien in de markt. In deze en twee volgende columns willen wij u wijzen op de gevaren bij een op het oog interessante aanbieding.

De aanbieder

Allereerst is er de aanbieder. Welke personen zitten achter het initiatief? طريقة الربح في الروليت Dit is van wezenlijk belang. Aan hen vertrouwt u immers uw geld toe. Zoek op de website en internet naar informatie over en ervaring van de directie. Is hierover onvoldoende of niks te vinden dan is het meestal foute boel. Betrouwbare aanbieders geven meestal voldoende (achtergrond)informatie over de directie, commissarissen en medewerkers.

Indien de aanbieder niet onder het toezicht van de AFM valt dan dient dit te worden vermeld met de zinsnede “Let op! U belegt buiten AFM toezicht”. U kunt op www.afm.nl/controleerjeaanbieder kijken of de aanbieder een vergunning van de AFM heeft. Is dat niet het geval dan is het verstandig om zeer voorzichtig te zijn. Er zijn ook aanbieders die zeggen dat men zich “vrijwillig” conformeert aan de “AFM richtlijnen” of iets dergelijks. Men is vaak zeer creatief om de schijn op te wekken, dat men weliswaar geen vergunning heeft, maar zich “vrijwillig” aan de regels houdt. Het mag duidelijk zijn dat dan in ieder geval extra wantrouwen op zijn plaats is.

Indien er negatieve berichten op internet(fora) over de aanbieder zijn, probeer deze dan op waarheidsgehalte te schatten. العاب النت الحقيقيه Neem desnoods contact met de aanbieder op om een toelichting te krijgen. Als u met een groter bedrag gaat deelnemen zal een betrouwbare aanbieder overigens ook graag persoonlijk met u kennismaken.

Hoe heeft de aanbieder in het verleden gepresteerd? Met name is van belang dat de aanbieder transparant is, ook over slechte resultaten. العاب قمار بوكر Ondanks het feit dat (goede) resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, geeft dit toch een indicatie.

De belegging

Vandaag de dag heeft elke zichzelf respecterende onderneming een website. Is dit niet het geval dan moet u sowieso vraagtekens plaatsen. Maar let bij een website en de belegging vooral op de inhoud en minder op de ”plaatjes”.

Is er geen prospectus en EBI (Essentiële Beleggers Informatie) voor de belegging beschikbaar dan zou men niet in een dergelijk product moeten beleggen. En als je de belegging (tussentijds) niet kan verkopen vraag jezelf dan af hoe lang de looptijd is en of je je geld eventueel tussentijds nodig hebt. Is het duidelijk welke risico’s je loopt? Als het goed is dan geeft de aanbieder hierover informatie, zodat je een gezonde afweging kan maken tussen risico en rendement. Als er een AFM-vergunning is dan is men verplicht in de EBI uitgebreid aandacht te besteden aan de risico’s.

Is er sprake van een banklening en hoeveel procent is die van de aankoopsom? Hoe hoger het percentage hoe groter het risico, maar indien er ook wordt afgelost neemt het risico in de tijd af. Wordt er een marktconforme hypotheekrente betaald en hoe lang is deze eventueel vastgezet. Een kortlopende rente geeft namelijk bij een illiquide belegging als vastgoed een extra risico.

In de volgende column aandacht voor Het Rendement en Het Vastgoed.

Frits Panhuyzen, is algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen www.synvest.nl

Door Frits Panhuyzen | Gepubliceerd op 15 maart 2015