Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

‘Banken houden herstel kantorenmarkt tegen’

Terwijl de roep om transparantie en afschrijvingen in de vastgoedsector met de dag groter wordt, laten de banken hun ware gezicht zien: de veiling van de Eurocommerce panden is van de baan. “Logisch”, vindt een bankier. “Er is immers geen markt voor kantoren en bovendien staat bijna de helft leeg.”

En opnieuw wordt hiermee de suggestie gewekt dat de problemen zich in de loop der jaren vanzelf weer oplossen. Die gedachte is onzin. Ook al wordt er in de aankomende jaren geen meter meer bijgebouwd, dan nog zal de leegstand toenemen. Conjunctuur, vergrijzing en snelle ICT-ontwikkelingen zorgen ervoor dat we structureel met steeds minder kantoorruimte uitkunnen.

Er zit dus niets anders op dan te slopen of te herbestemmen. Voorwaarde hiervoor is (in beide gevallen) dat de panden goedkoop genoeg zijn. Een doorstart van de Nederlandse kantorenmarkt is dus alleen mogelijk als er radicaal wordt afgeschreven. Zoals bijvoorbeeld in Amerika, waar zich inmiddels de eerste tekenen van herstel aandienen.

Dat de banken de panden niet veilen, maar zelf inkopen, dient uitsluitend hun (korte termijn) eigenbelang. Opnieuw wordt een poging gedaan om de waarheid te verdoezelen. En opnieuw wordt het herstel voor ons uit geschoven.

De enige bijval van de banken komt van de beleggers, zoals Jo Roelof Zeeman, de oud-topman van vastgoedfonds NSI, in het Financiële Dagblad van afgelopen maandag. “De veiling had de hele markt verpest.” Maar de hele markt is al verpest. Toch is de reactie van Zeeman begrijpelijk. De NSI-panden staan (gemiddeld) voor €1.300 per m2 te boek. En verderop in de straat worden ze voor een schamele €350 per m2 verkocht.

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 31 oktober 2012