Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Bank vraagt maatschapbeleggers kantoor Damsigt bijdrage in onderhoudskosten

Maatschapbeleggers die belegd hebben in kantoor Damsigt in Voorburg worden door bank Deutsche Hypo Damsigt-webgevraagd extra bij te dragen aan ‘de kosten van onderhoud, verzekering en instandhouding van het gebouw’. Dat schrijft het FD vandaag.

Door de toenemende leegstand (circa 15.000 m2) in het gebouw en de aanhoudende waardedaling hebben de beleggers hun ingelegd vermogen al zien verdampen. Dat de bank die de hypotheeklening op het gebouw heeft verstrekt, de beleggers vraagt om een extra bijdrage in het onderhoud, is bijzonder. Op zich kunnen maatschapbeleggers wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele tekorten in de maatschap. Dat risico treft beleggers in zogenoemde vastgoed-CV’s niet.

Maatschap Damsigt werd in 2000 geplaatst door fondsaanbieder Bakkenist & Emmens waarbij beleggers €13,6 miljoen aan eigen vermogen hebben gestort. Inclusief het vreemd vermogen bedroeg het totaal fondsvermogen van Maatschap Damsigt €31,2 miljoen. Hoewel Bakkenist & Emmens enkele jaren geleden door Annexum is overgenomen wordt de maatschap niet meer door Annexum beheerd.

Annexum-directeur Huib Boissevain zegt in een korte reactie tegen Vastgoedjournaal dat de maatschap ten tijde van de overname van Bakkenist & Emmens al een enorm probleem had. “We hebben er alles aan gedaan om het kantoorgebouw verhuurd te krijgen, dat is niet gelukt. We hebben er onze handen nu van af getrokken.” Voor vragen over deze kwestie verwijst hij naar Tom Bakkenist, die destijds de maatschap met zijn partner Jan Emmens in de markt zette. In het FD zegt Bakkenist de claim van de bank aan te vechten. Volgens de krant is het gebouw Damsigt nu niet meer dan €6 miljoen waard.

Door Redactie | Gepubliceerd op 31 augustus 2013