Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Annexum neemt beheer scheepvaart beleggingsfonds over

De scheepvaartmarkt heeft een moeilijke tijd achter de rug. Een belangrijke oorzaak hiervoor is gelegen in de Annexum_Scheepvaartterugval van de wereldhandel in de periode 2008-2011. Er zijn inmiddels signalen dat het dieptepunt is gepasseerd. Voorspellingen voor de groei van de wereldhandel zijn wisselend maar liggen weer ruim boven 3%.

Samenwerking

Nu de scheepvaart langzaam uit het dal klimt, liggen er legio deals voor het oprapen. NBZ Management BV (de Beheerder), Nederlandse Beleggingsmaatschappij voor Zeeschepen (NBZ), en Annexum Beheer BV (Annexum) zijn daarom een duurzame samenwerking met elkaar aangegaan om deze kansen te benutten. Het uiteindelijke doel is de overdracht van het volledige beheer van NBZ aan Annexum.

NBZ en Annexum willen het fonds binnen drie jaar, via één of meerdere emissies, laten groeien met circa US$ 15 miljoen.

Investeringsmogelijkheden

Scheepvaart is een kapitaal intensieve sector. Schepen gaan lang mee maar zijn prijzig. Traditioneel is de scheepvaart sterk afhankelijk geweest van bankfinanciering. Meer dan 70% van het kapitaal kwam in de regel uit de banken sector. Niet alleen is het aantal banken op zich fors terug gelopen maar het aantal banken actief in de scheepvaartsector is nog sneller terug gelopen.

Door het gebrek aan bankfinanciering ontstaat er een aantrekkelijke markt voor nieuwe kapitaal verschaffers. Het risico is zeer overzichtelijk geworden. De waarde van schepen is historisch laag en het is mogelijk van de scheepvaartbedrijven een hoge eigen bijdrage te vragen. De kans dat de prijzen verder zakken is klein, zodat de downside beperkt is terwijl het aantrekken van de wereldhandel een reële kans op waardestijging biedt.

Overdracht naar Annexum

Het beheer van NBZ wordt na een proefperiode die loopt tot ultimo 2014 definitief aan Annexum overgedragen. Na de overdracht blijft NBZ een beursgenoteerd closed-end beleggingsfonds.

Door Redactie | Gepubliceerd op 14 april 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email