Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rogier Hentenaar

Foto van Rogier Hentenaar Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.
 
 
Meer artikelen van Rogier Hentenaar

Afleidingsmanoeuvre Staal gaat niet werken

De gewezen topboy van Vestia, Erik Staal, heeft iets nieuws bedacht om de rechtszaken en de aandacht op zijn persoon af te leiden. Hij wil ABN Amro en Rabobank voor de rechter dagen omdat die de risicovolle rentederivaten aan deze Rotterdamse corporatie hebben verkocht. Niet hij, Staal, is in de fout gegaan door de derivaten aan te kopen, maar de banken die hun zorgplicht hebben verzaakt. Hij heeft een punt maar het leidt tot niets.

De komende jaren zullen heel wat studenten psychologie kunnen afstuderen op het fenomeen topbestuurders bij corporaties en toezichthouders en hun beweegredenen. Op YouTube staat inmiddels een schat aan materiaal dankzij de uitputtende verhoren van de parlementaire commissie. Geen van de bestuurders ging echt door het stof of maakte excuses voor de foutieve beslissingen die miljoenen tot miljarden gekost hebben. Uiteraard niet vanwege de mogelijke claims die ze kunnen verwachten.

Maar het is ontluisterend om te zien hoe deze lieden zichzelf vrijpleiten, eromheen draaiden of de schuld aan anderen gaven. Stuk voor stuk menselijke ontkenningsreacties die in de toekomst dankbaar door wetenschappers zullen worden geanalyseerd. Denk dat zelfs headhunters veel van die verhoren kunnen opsteken.

Möllenkamp en Staal waren uiteraard de ‘feestnummers’ in de verhoren, maar wie verwacht dat deze haantjes publiekelijk boete gingen doen, die kwam van een koude kermis thuis. Slechts heel even zag je bij hen dat ze zich herinnerden waarvoor ze ingehuurd werden: namelijk het regelen van adequate huisvesting voor de laagst betaalden in de samenleving.

Risicomonitoring

Bizar waren de verhoren van de WSW-bestuurders Marcel van Dam en Arnoud Boot. Eerstgenoemde dacht niet dat de WSW toezicht moest houden, terwijl Boot dat wel vond. Sorry, heer Van Dam, op de website van het WSW staat duidelijk dat ‘risicomonitoring ons vak is’. Financiële risico’s in de gaten houden, is zeker een vorm van toezicht. Van Dam laat zich hier in de kaart kijken door een toezichthoudende functie te accepteren zonder te weten wat hij daar moest doen. Nu ziet hij de achterkant van zijn eigen gelijk.

Terug naar Staal. Hij wil nu de banken aanklagen die de derivaten aan Vestia hebben verkocht. Dat lijkt net zoiets als de sigarettenfabrikant aanklagen omdat je niet wist dat je eraan dood kunt gaan. Toch ligt het iets genuanceerder. Banken hebben een zorgplicht. Ze mogen niet zomaar kwetsbare consumenten volatiele aandelen aansmeren of hen laten vollopen met dure kredieten. Uitgangspunt is of er sprake is van een professionele wederpartij. Is dat het geval, dan valt de verkopende bank niets te verwijten.

Professionals?

Consumenten zijn geen professionals, maar zijn corporaties dat wel? Ja! Het afdekken van renterisico’s doen al heel veel grote bedrijven en corporaties. Er is veel ervaring mee. Vestia – Staal in deze – was niet fout omdat het rente-afdekkingsinstrumenten aankocht van de banken maar omdat hij ermee ging speculeren! Staal zette de handtekening op veel meer rentederivaten dan nodig was ter afdekking. Dat valt Staal en zijn financiële rechterhand Marcel de Vries te verwijten. In dit geval kun je het de banken niet kwalijk nemen dat ze een product afleveren waar Vestia om vroeg. Moeten banken dan zeggen: “Nee, meneer Staal, dit is genoeg”? De banken valt hooguit te verwijten dat ze hard hebben opgesteld bij de afwikkeling van de verliezen bij Vestia. Nee, het aanklagen van de banken is hier een doodlopende weg.

Door Rogier Hentenaar | Gepubliceerd op 27 mei 2014