Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanvangsrendement als indicatie van herstel woningmarkt

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt is in enkele Nederland begint steedherstel_woningmarkts zichtbaarder te worden. Niet alleen is er sprake van een hogere transactievolume en een stijging van de woonprijzen. Ook is er sprake van een daling van het bruto aanvangsrendement in de toplocaties in de grote Nederlandse steden bij het aanschaffen van nieuwe huurwoningen, aldus Henk Jagersma.

Jagersma, de directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance gaf afgelopen 27 oktober een presentatie waarin de voorspellingen voor de Nederlandse vastgoedmarkt voor de komende drie jaar uiteen werd gezet. De vermogenbeheerder is met 4,2 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse woningmarkt marktleider en verwacht dit jaar een rendement van 8% te bewerkstelligen.

Uit de cijfers van dit rapport blijkt dat het aanvangsrendement in de beste locaties in Amsterdam volgend jaar dalen naar 4% – een teken dat de woningmarkt zelfs overhit begint te raken. Ook huurprojecten andere grote steden in het noorden van de Randstad stevenen af naar een aanvangsrendement van “slechts” 4,5%. De trend die begonnen is in Amsterdam verspreid zich ook naar andere steden in Nederland. De verliezen die de afgelopen jaren na de crisis zijn geleden, zijn in Amsterdam binnen twee jaar recht getrokken.

Volgens Jagersma beschikt de vermogensbeheerder over genoeg vermogen om haar investeringen met 1 miljard euro extra per jaar te verhogen. Er is echter een tekort aan beleggingsmogelijkheden waardoor dit jaar slechts 600 miljoen euro in de markt geïnvesteerd kan worden. Syntrus Achmea heeft dan ook een oproep gedaan aan de Nederlandse gemeenten om meer vrije sector huurwoningen te realiseren. Op het moment ligt de voorkeur immers bij koopwoningprojecten aangezien grond voor huurwoningen minder winst oplevert.

Als de huidige status quo niet doorbroken wordt, dan verwacht Jagersma dat er op korte termijn een ernstig gebrek aan woonruimte zal ontstaan. Een probleem dat bovendien niet zo snel opgelost zal worden door het uitblijven van nieuwbouwprojecten. Daarom probeert Syntrus Achmea Nederlandse gemeenten te overtuigen van het belang van het opstarten van nieuwe huurbouwprojecten en niet enkel te kijken naar welke optie de gemeente het meeste geld oplevert voor de grond.

Het gebrek aan nieuwe huurwoningprojecten betekent ook dat investeerders vaker risico’s moeten nemen. In het eerste halfjaar van 2015 is het totale aantal investeringen in de Nederlandse huurwoningmarkt met 30% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Boris van der Gijp, directeur Strategie en Consultancy bij Snyturs Achmea geeft aan dat om het portfolio aan te vullen dan ook verschillende mogelijkheden worden bekeken – van het transformeren van kantoorruimte tot het investeren in objecten in wijken in ontwikkeling en zorginstellingen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 11 november 2015

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email