Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aantal huishoudens onder water binnen vier jaar gehalveerd

Het gaat de goDynamis_thumbnailede kant op met de Nederlandse huizenmarkt. Naar verwachting zullen het aantal huishoudens dat onderwater in 2018 afgenomen zijn tot een aantal van 500.000 huishoudens. In 2014 stonden stonden er nog meer dan een miljoen huishoudens onder water.

De bovenstaande cijfers werden door Dynamis gepubliceerd in het rapport “Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1”. In de publicatie worden de feiten over de Nederlandse huizenmarkt van het afgelopen kwartaal weergegeven.

Volgens het rapport is het aantal particuliere huiseigenaren met een restschuld gedaald naar een totaal van 760.000. De combinatie van stijgende huizenprijzen en een toename van transacties op de woningmarkt zorgt ervoor dat er minder huishoudens onder water komen te staan.

In het afgelopen kwartaal wisselde rond de 56.500 woningen van eigenaar. Volgens Dynamis zal deze trend aanhouden. Naar verwachting zal de transactievolume dit jaar uitkomen op een aantal van 200.000 woningen. Het transactievolume van de woningmarkt groeit daarbij met een percentage van 10% vergeleken met vorig jaar.

De prijzen op de Nederlandse huizenmarkt zijn vergeleken met 3 jaar geleden, het dieptepunt sinds het prijsniveau van 2008, met 13% gestegen. Gemiddeld stijgen de woningprijzen met 5,8% per jaar.

Met name in de studentensteden zijn het aantal woningbezitters met een loan-to-value percentage onder de 100 flink gedaald. Buiten de grote steden loopt het nog minder vlot aangezien het herstel van de woningmarkt nog op zich wacht.

Toch verwacht Dynamis dat ook de markt in deze gemeenten zich op den duur zal herstellen. Vanwege de stijging van de woningprijzen in de grote steden en het afnemen van de leencapaciteit worden de kleine gemeenten steeds aantrekkelijker.

Door Redactie | Gepubliceerd op 13 mei 2016

Dit bericht is geplaatst in Vastgoed belegging
Tags: , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email