Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Martin van Gooswilligen

Foto van Martin van Gooswilligen Studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine als officier heeft hij 12 jaar een onderneming geleid die consumentengoederen produceerde en distribueerde aan retailketens in de Benelux. Sinds 2002 is hij actief in het vastgoedbeleggen en vanaf 2007 betrokken bij SynVest. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de commerciële aspecten van de beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Martin van Gooswilligen

5 vragen aan Martin van Gooswilligen, directeur SynVest Fund Management B.V.

5 vragen aan Martin van Gooswilligen, directeur SynVest Fund Management B.V.

Kunt u ons meer vertellen over de strategie van het German RealEstate Fund?
We bouwen met dit fonds voort op de no-nonsense strategie van SynVest en investeren in zogenaamde basis winkels en woningen.

Daarmee bedoelen we winkels welke voorzien in zogenaamde eerste levensbehoeften zoals een buurtsupermarkt, slager en bakker. Deze zijn ongevoelig voor het internet winkelen en ook in tijden van economische neergang blijft men boodschappen doen. We kopen alleen objecten welke een sterke landelijke supermarkt keten als basis huurder hebben met een langjarig huurcontract.
In de woningen richten we ons op woningen welke gunstig zijn gelegen en een courant formaat en prijspeil hebben. Daarnaast investeren we in senioren woningen. Deze zijn kleiner van omvang en de ligging nabij winkels, openbaar vervoer en aanvullende zorg is van groot belang. Hier zien we door de oplopende vergrijzing een toenemende vraag.

Waarom beleggen in Duitsland?
Duitsland is één van de sterkste economieen van Europa en het vastgoed is, zeker ten opzichte van Nederland, relatief goedkoop. De verwachting is dat de onroerend goed prijzen zullen stijgen, al dan niet ingegeven door de vlucht van kapitaal van de zuid Europese staten naar het noorden. We zien in bepaalde regio’s al de eerste prijs stijgingen en in 2011 is het vastgoed in Duitsland gemiddeld met 4,5% gestegen.
Ook is investeren in vastgoed bij een (verwachte) hogere inflatie juist aantrekkelijk. بيت واي Dit is immers één van de weinige beleggingscategorieën die hiertegen bescherming biedt. Inflatie ofwel daling van de koopkracht is iets wat men zeker niet moet onderschatten voor waarde behoud en groei op de langere termijn.

Als men nu investeert in dit fonds profiteert men eigenlijk dubbel. Enerzijds door een hoog maandelijks uitgekeerd voorschot dividend en anderzijds door het zicht op een waardestijging van het vastgoed.

Wat is het rendement van SynVest German RealEstate Fund?
Het rendement bedraagt momenteel 7,4% op jaarbasis. Dit wordt als voorschot dividend per maand uitgekeerd. Dit is namelijk het directe rendement ofwel het rendement wat overblijft als van de huurinkomsten alle exploitatiekosten, rente en aflossing aan de bank wordt afgetrokken.
Doordat we  aflossen op de banklening dalen de rentelasten bij de bank. Dit zorgt ervoor dat het rendement geleidelijk omhoog gaat. Volgens het theoretische model loopt zelfs het direct uitkeerbare rendement in 7 jaar geleidelijk op naar 9,6%.

Dit is zonder rekening te houden met eventuele waardestijging van de objecten waar andere aanbieders soms mee schermen. Wij bouwen namelijk aan een portefeuille voor op de lange termijn en dan kijk je heel anders naar vastgoed dan partijen die de objecten al na 7 jaar willen verkopen.

Waarin investeert SynVest German RealEstate Fund?
SynVest investeert in woningen, zorgwoningen en winkels. Een mooi voorbeeld is de aankoop in Wolgast. لعبه الروليت Dit betreft 95 zorgwoningen, 22 winkels, een kinderdagverblijf en een kantoor. طريقة لعبة القمار Het kantoor is van de instelling die de zorg verleent. Kortom, gelijk een object met veel spreiding. Dit object hebben we voor een gunstige prijs kunnen aankopen en we verwachten op termijn een mooie waarde stijging te kunnen realiseren. In de tussentijd levert dit object een goed direct rendement op.

Een ander object is een buurtwinkelcentrum gelegen in het centrum van Adorf. Hier hebben we een 10-jarig huurcontract met Norma supermarkt en daaromheen een drietal winkels met een bakker, slager en slijterij.

We zijn momenteel in onderhandeling betreffende een aantal objecten welke interessant zijn voor het fonds. Een verschil met Nederland is dat de aankoopprocessen in Duitsland wat langer duren.
Ook zijn wij afhankelijk van het geld dat beleggers aan ons toevertrouwen. Onze regel is namelijk dat er eerst geld op de bank moet staan voordat we iets gaan kopen. Wordt er door nieuwe of bestaande beleggers weinig geld belegt dan kopen we iets kleins of sparen we nog wat langer. Krijgen we meer geld van beleggers dan kopen we iets groters of kopen we meerdere objecten.

Hoe kan men deelnemen? 
Men kan iedere maand bij SynVest instappen en deelnemen. Dit kan eenvoudig door het deelnameformulier te downloaden op onze website en deze in te vullen en te versturen. In de maand na het overmaken van het geld krijgt men al het voorschot dividend over de inleg op de rekening gestort.

Na de lockup periode van 3 jaar kan men de stukken iedere maan opnieuw aanbieden aan het fonds. Deze heeft de plicht deze in te kopen en houdt daarvoor ook een liquiditeits reserve voor aan.

Voor meer informatie kunt u ons volgen op Twitter: @SynVest

Door Martin van Gooswilligen | Gepubliceerd op 10 oktober 2012