Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert Bol

Foto van Norbert Bol Drs. ing. Norbert Bol (1963) is directeur Grontmij Capital Consultants B.V. Deze werkmaatschappij is in 2005 opgericht en heeft als doel om uitsluitend institutionele eindbeleggers te adviseren over hun beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Norbert heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van beleggen en vastgoed en is tevens gelieerd aan de TiasNimbas Business School te Tilburg.
 
 
Meer artikelen van Norbert Bol

2014: profiteren van herstel

Voor institutionele beleggers in vastgoed was 2013 een roerig jaar. Maar ook een jaar met de eerste tekenen van herstel. Hoe profiteren institutionele beleggers optimaal van dit prille herstel in 2014? Door zich als echte belegger te gedragen en door in te zetten op nieuwe beleggingsmogelijkheden met een laag neerwaarts risico.


Beleggen, niet ondernemen

Bij het prille herstel van de vastgoedmarkten in 2014 in Europa en Nederland ontstaan nieuwe kansen. Belangrijk bij het beoordelen van de verschillende kansen is dat vastgoedbeleggers zich vooral richten op de beleggingsmogelijkheden en niet op de ondernemingsmogelijkheden. Vastgoedbeleggers hebben zich in het verleden mogelijk te veel laten verleiden tot risicovolle beleggingen met hogere rendementen, maar ook piekmomenten van neerwaartse risico’s.

Vanwege de behoefte aan stabiel rendement, transparantie, lagere leverage en lagere managementkosten maar vooral om onnodige risicofactoren uit te schakelen, is de verwachting dat beleggers in 2014 meer beleggen in direct vastgoed. De voorkeur van institutionele beleggers blijft het beleggen via niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen waarin de genoemde eigenschappen van vastgoed zo goed mogelijk tot uitdrukking komen. Terug naar de basis dus eigenlijk. Een mooie uitdaging voor 2014.

Infrastructuurbeleggen
Maar niet alleen vastgoed biedt de institutionele belegger kansen. Geconfronteerd met de huidige economische situatie en de rol van de banken daarin, heeft minister Kamp van Economische Zaken een voorstel neergelegd voor een nieuwe financieringsmethode voor infrastructuur. Hierin kijkt de overheid met begerige ogen naar het bezit van pensioenfondsen en heeft hen hierin de cruciale rol van financier toebedeeld.

Om defensief te beleggen en hun portefeuille goed te spreiden, willen pensioenfondsen deze rol graag op zich nemen en kunnen zij dit gezien hun portefeuille ook. Nadeel hiervan is echter dat zij onvoldoende of geen kennis van infrastructuur in huis hebben. Voor het inschatten van risico’s en maken van rendementsberekeningen in infrastructuurprojecten is de combinatie van kennis over techniek, financiering en exploitatie noodzakelijk. Deze kennis zal dus verworven moeten worden. Wederom een mooie uitdaging voor de institutionele belegger in 2014.

Profiteren en beleven
Kortom, ik verwacht dat ook 2014 een roerig jaar voor de institutionele belegger blijft. Door terug te grijpen op zijn traditionele rol als belegger, krijgt hij kansen in nieuwe markten en sectoren. Zo kan hij optimaal profiteren van de voorzichtig opkrabbelende markt. Een markt waarin Grontmij Capital Consultants zich overigens alweer 10 jaar met veel succes begeeft. 2014 is voor ons dus ook een jubileumjaar en dat gaan we graag samen met u beleven!

Door Norbert Bol | Gepubliceerd op 8 januari 2014