Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Huib Boissevain

Foto van Huib Boissevain De heer drs. H.W. Boissevain, MRICS Huib Boissevain heeft diverse leidinggevende functies bekleed in de financiële wereld bij bedrijven als Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Sinds 2000 is Huib Boissevain als oprichter en CEO van Annexum verantwoordelijk voor de structurering en het beheer van vastgoed CV’s waaronder beleggingen in kantoren en winkels, woningen en zorgvastgoed. Andere vastgoedfondsen van Annexum zijn het Vastgoed Fundament Fonds N.V. en European Hospitality Properties, een investeringsfonds gericht op Europees hotel vastgoed

Wederom onverantwoord gedrag DNB

In het FD van vrijdag 11 mei liet de Nederlandsche Bank weten dat uit een steekproef blijkt dat 25% van het commercieel vastgoed in Nederland ‘onder water staat’. Hiermee wordt bedoeld dat bij dit vastgoed de hypothecaire lening hoger is dan de huidige waarde van het vastgoed. Omdat ook ik niet ga ontkennen dat er serieuze problemen zijn in de Nederlandse vastgoedmarkt is dit op het eerste gezicht een alarmerend bericht. Toch is enige nuance wel op zijn plaats.

Lees verder » Wederom onverantwoord gedrag DNB

Door Huib Boissevain | Gepubliceerd op 15 mei 2012

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email

DNB zaait onnodig paniek en stimuleert crisis

Het Financieele Dagblad van vrijdag 3 februari jl. had een hoofdartikel met als kop: ‘DNB: vastgoed wordt derde crisis in de financiële sector’. In dit artikel wordt aangegeven dat er een overaanbod is van kantoren en winkels. Beleggers en investeerders wordt verweten dat men onvoldoende af heeft gewaardeerd. Gesteld wordt dat wanneer deze afwaardering wel plaatsvindt, dit gespecialiseerde kopers zal aantrekken. Daarnaast bevat het artikel een suggestie om een ‘bad bank’ te overwegen waarin probleemvastgoed kan worden ondergebracht. Tegelijkertijd wordt meteen gesteld dat het zeer de vraag is of de Nederlandse belastingbetaler bereid zal zijn aan een dergelijke constructie mee te werken.

Lees verder » DNB zaait onnodig paniek en stimuleert crisis

Door Huib Boissevain | Gepubliceerd op 6 februari 2012

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email

Taxeren van kantoren heeft geen zin, kasstromen waarderen wel

Rond de jaarwisseling vindt bij alle vastgoedfondsen een vast ritueel plaats. De panden worden getaxeerd. Meestal worden hiervoor externe taxateurs uitgenodigd die dan een onafhankelijk oordeel over de actuele waarde van de panden bepalen. In de huidige markten is dit geen eenvoudige opgave. Er wordt getracht de waarde per pand te bepalen die een ‘willing seller’ en een ‘willing buyer’ overeen komen, mocht een transactie op dat moment tot stand komen. Erg goed waren taxateurs hier niet in. Voor de kredietcrisis was het meestal zo dat wanneer er werkelijke transacties tot stand kwamen deze meestal 5%-10% hoger uit dan de laatste taxatie.

Lees verder » Taxeren van kantoren heeft geen zin, kasstromen waarderen wel

Door Huib Boissevain | Gepubliceerd op 18 januari 2012

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email

Op zoek naar oplossingen voor de kantorenmarkt

Zoals inmiddels in brede kring bekent, is de situatie in de kantorenmarkt zorgwekkend. Met uitzondering van een enkel gebied (Zuidas in Amsterdam) is overal in Nederland leegstand. De geregistreerde leegstand in circa 15% van alle kantoormeters. Hiermee wordt bedoeld dat 1 op 7 kantoren niet is verhuurd. Dit is een geflatteerd cijfer. In deze tijd van economische krimp wordt een deel van de verhuurde meters niet werkelijk gebruik. Daarnaast zullen ontwikkelingen als het Nieuwe Werken het werkelijke gebruik van de meters verder beperken. De werkelijke leegstand is dus veel hoger.

Lees verder » Op zoek naar oplossingen voor de kantorenmarkt

Door Huib Boissevain | Gepubliceerd op 18 oktober 2011

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email